F-1 History – Ayrton Senna első tesztje a McLarennel

Nagy nap volt 1983 Október 25 Ayrton Senna pályafutásában.Ezen a napon tesztelt első ízben annál a csapatnál, ahol később a legnagyobb sikereit érte el.

Két nappal azután hogy F-3 bajnok lett,lehetőséget kapott a McLaren tesztelésére.Persze riválisai is voltak a teszten,név szerint Martin Brundle, és Stefan Bellof.A tesztre Silverstone-ban került sor, természetesen zárt kapuk mögött.Senna a hetes rajtszámú autót kapta meg, amivel akkoriban  John Watson versenyzett.Ayrton lenyűgözte Ron Dennis csapatfőnököt.Mindössze hat kört tett meg,és legjobb ideje máris 1:14,800 lett,ezzel a köridővel  gyorsabb volt mint Watson, aki az Angol nagydíjon 1:15,609-es kört futott.

“Eddig nagyon jó volt!Ayrton sokkal gyorsabb ezeken a gumikon mint eddig bárki Silverstone-ban.Remélhetőleg később is adunk neki lehetőséget,ahol talán még gyorsabb lesz.” – mondta Ron Dennis a helyszínen lévő újságíróknak.

Senna kisebb pihenő után folytatta a tesztet,és átült Niki Lauda McLarenjébe aminek másként volt hangolva a motorja.Ahogy arra Ron Dennis számított,Ayrton tovább gyorsult,és jobb tempót diktált mint Brundle és Bellof.A nap végére legjobb ideje 1:13,900 lett.

Nagyon magabiztosnak éreztem magam az autóban, és nagyon könnyű volt vezetni.A sebesség Silverstone-ban óriási,de jól éreztem magam az autóban.Eredményeim jók voltak, még jobbak is, mint amire számítottam.Boldog vagyok,ez a teszt igazán csodálatos volt.” – nyilatkozta Ayrton a teszt után.

Néhány nappal a McLaren teszt után a Toleman csapatánál tesztelt,akikhez le is szerződött,és ezzel megkezdődött fantasztikus pályafutása a királykategóriában.

Fotók : www.ayrtonsenna.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük