Kubica visszatérése már “csak” a papírmunkán múlik?

„Habár folyamatban vannak a megbeszélések Kubicával, még nincs végleges döntés, hogy ki érkezik Massa helyére. Bejelentést fogunk tenni, amint lesz mit bejelenteni, de erre egyelőre a hétvégén, Abu Dhabi-ban biztosan nem fog sor kerülni.”

 

Ez a Williams közleménye az Abu Dhabi után megrendezésre kerülő teszten szereplő Robert Kubica-val kapcsolatban. A keddi tesztnap már a harmadik lesz számára a Williams színeiben, bár a 2018-as szerződése még megerősítésre vár. Ha mindez megvalósul, hét évvel egy rally versenyen bekövetkezett kéz sérülését követően visszatér a sportágba.

A késlekedés a pilóta fizetési feltételeinek kialakításában keresendő, mely egy biztosítási tétel kifizetéséhez kapcsolódik. Kubicának vissza kell fizetnie a biztosítási összeget, melyet karrierjének „végén” (legalábbis ez akkor úgy tűnt) fizettek ki számára. Szokatlan helyzet, de nem egyedi, annak

Már csak formaságok állnak a visszatérése útjába?

idején hasonló feltételek miatt nem térhetett vissza a F1-be sérülése után Stirling Moss és Didier Pironi sem. Ha feltételezzük, hogy a szerződés megköttetik, Kubica visszatérése a F1-ben valaha történt leghosszabb kihagyás után fog realizálódni (habár 1992-ben Jan Lammers 2 versenyre visszatért 10 év kihagyás után). Niki Lauda csak 2 évig volt távol, majd 1982-es visszatérését követően két évvel később megszerezte harmadik világbajnoki címét. Azonban ha figyelembe vesszük a lengyel sérülésének mértékét, akkor az, hogy újra versenyezni tud, semmihez nem fogható, vagy másként fogalmazva  semmilyen korábban történt visszatéréssel nem hasonlítható össze. Ha sikerrel jár, biztosan ez lesz minden idők legjelentősebb sportolói visszatérése.

Toto Wolff szerint akár bajnok is lehetett volna.

Lewis Hamilton és Fernando Alonso is hisznek benne, hogy Kubica különleges tehetség. 2012-ben Toto Wolff azt mondta:

Ha megnézem, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean mire volt képes a Lotus-szal idén, meggyőződésem, hogy ha Robert nem szenved balesetet, világbajnok lett volna azzal az autóval.”

 Az is ígéretes fejlemény Kubica ügyében, hogy a jövő heti teszteken a legtöbb időt ő töltheti majd a pályán, és mindkét tesztnapon szerepelni fog.

Forrás:Mark Hughes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.