A MINI három legendás versenyzővel vág neki jövőre a Dakarnak

Három rally legenda: Cyril Despres, Stéphane Peterhansel és Carlos Sainz csatlakoztak a MINI családhoz; a pilóták MINI John Cooper Works buggy-val állnak rajthoz a 2019-es Dakaron. A tesztelés már a héten megkezdődik, a Rallye du Maroc nevű versenyen, mely október 3-tól 9-ig tart.

Az X-raid által tervezett és épített MINI John Cooper Works buggy nevű versenyautó 2018-ban már szerepelt a rangos sivatagi versenyen, de az idei évre tovább csiszolták a gépet.

Cyril Despres 5 alkalommal nyerte meg a Dakart motorkerékpárral (2005., 2007., 2010., 2012., 2013.), majd 2015-ben négy kerékre váltott, kétszer megnyerve a Selyemút Rally-t (2016., 2017.). Despres és Sainz próbálhatják ki először az autót versenykörülmények között a holnap kezdődő Rallye du Maroc-on.

Stéphane Peterhansel büszkén viseli a Mr. Dakar becenevet, 13 okból: a francia pilóta ugyanis ennyiszer aratott diadalt a Dakaron. Mint annyi Dakar-menő, Peterhansel is két keréken kezdte karrierjét, majd 6 győzelem után 7 további első helyet zsebelt be – immár négy keréken. A dolog különlegessége, hogy 2012-ben már nyert Dakart MINIvel, ahogy a következő évben is ugyanezzel a márkával ismételte meg győzelmét.

Carlos Sainz jelenleg a Dakar címvédő bajnoka, az El Matador 2018-ban már másodszor nyerte meg a sivatagi viadalt 2010 után. Címvédésére már Marokkóban felkészülhet, ahol ő vezetheti az egyik MINIt, és gyűjthet adatokat a jövő évi verseny előtt.

Cyril Despres

“Új autóm, csapatom és navigátorom van, de a szenvedélyem és motivációm változatlan. Nagyon várom már a versenyzést a MINI John Cooper Works buggy-val. A 2019-es Dakar majdnem teljes egészében homokos talajon fog haladni, elég egyetlen hiba és már ki is estünk. Sok helyen leselkedik ránk az elsüllyedés veszélye is, mellyel időt veszíthetünk. A verseny nagyon intenzív lesz és sok kihívást tartogat.” – mondta el Cyril Despres.

Stéphane Peterhansel

Stéphane Peterhansel folytatta: “2 győzelmet már arattam az X-raid-del, ezek igazán kedves emlékek számomra. Örülök, hogy visszatértem a csapathoz Carlos-szal és Cyril-lel együtt. Nagyon izgatott voltam, amikor először szálltam be a MINI John Cooper Works buggy-ba, melyet könnyű vezetni. A jövő évi Dakart egyetlen országban, Peruban rendezik, amely egy érdekes és szép ország. Nagy dűnék között és nyílt sivatagi szakaszokon fogunk versenyezni, ami igazán érdekessé teszi a rallyt.”

Carlos Sainz

Carlos Sainz is átvette a szót: “Új csapat, új autó, így új kihívás is egyben. Optimistán várom a versenyt, mivel jól felkészültünk. Imádom azt a fajta kihívást, mely egy új autó építésével, fejlesztésével és a csúcsra járatásával jár, ez mindig izgalmas dolog. Jól érzem magam az autóban, de van időnk még tovább fejleszteni.”

“Ez a hármas nyilvánvalóan egy álomcsapat, rengeteg tapasztalattal. Carlos sokat segített az autó beállításainak fejlesztésében. Stéphane régi barátom, örülök, hogy újra a csapatban tudhatom, Cyril pedig megmutatta mire képes, én pedig izgatottan várom, hogyan kamatoztatja tehetségét a gyakorlatban az X-raid-del; habár már bőven rendelkezik versenykilométerrel az autónk volánja mögött.
A MINI John Cooper Works buggy már rengeteg tesztkilométert teljesített az elmúlt hónapokban és izgatottan várjuk első éles bevetését Marokkóban Cyril-lel és Carlos-szal a volánnál.”
– összegzett Sven Quandt, az X-raid elnöke.

(Fotók: BMW)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük