Királyok között

A Kamion Európa-bajnokság mezőnye immár ötödik alkalommal foglalta el a Hungaroringet és a verseny köré idén is egy fesztivál szerveződött. Az elmúlt évekhez hasonlóan fotós barátommal egy napot töltöttünk az utak királyainak felemelő társaságában.

A vasárnapi program már az időmérőnél tartott, a kamionversenyzők a legjobb időt hajszolták. A pálya levegője remegett a dübörgéstől, a monstrumok látványa a pályán még ennyi év után is lenyűgözött. A hazai színeket Kiss Norbi képviselte, aki az időmérőn eljutott a Q2-be, amit itt Super Pole-nak hívnak: a kilátogató, egyre sokasodó nézők nem kis örömére Norbi az élmezőnybe verekedte magát.

A Swift Cup második versenyét már a kettes kanyarnál vártam, a márkakupáknál megszokott szoros verseny inkább a középmezőnyben alakult ki, az élmezőny versenyzői gyorsan elszakadtak a mezőnytől. A pályára lecsapó nyári zápor alaposan megzavarta a versenyzőket, egy kicsúszást követően az autó szinte mozdíthatatlanná vált, ezért a versenyt megszakították, előkerült a piros zászló.

A nézők maximális kiszolgálását szolgálja az autogram osztás, itt igazán közel kerülhet mindenki a kedvencéhez. Sorra készültek a közös a képek, akadtak, akik a teljes mezőnytől begyűjtötték az aláírásokat, ezzel értékes relikviára téve szert.

Idén sem maradt el a kamionkorzó, ahol a hazai szállítmányozási cégek színe-java felvonult, ezzel reklámozva szolgáltatásaikat. A nap leghosszabb és legszebb konvoja ezen a napon biztosan a Hungaroringen volt látható!

A SuperEnduro-ról sajnos idén is lemaradtam, mikor ez a program zajlott én éppen a célegyenes végén található tribün felé sétáltam. Szerencsére fotós barátom elkapott néhány látványos pillanatot ebből a programból is.

A nyári zápor ismét eláztatta a pályát, éppen a kamionverseny napi első futama előtt. Az eddig sem kihívásmentes versenyhétvége a versenyzőknek tovább nehezedett. A sorozatban nincs kifejezetten esőgumi, így mindenki vágott slick-kel kénytelen megküzdeni a nedves pálya kihívásaival.

A nézők a rajt előtt bekötötték biztonsági öveiket, igen Szujó Zoli kommentálta a verseny történéseit, aki remek hangulatot teremtett.

A felvezető kör után biztonsági okokból még egy lassú kört tett meg a mezőny, ezzel alaposan letapogatva az esős pályát.

Aztán nekilendültek…

Norbi jól rajtolt és tartotta negyedik helyét, együtt szakadt el az élmezőnnyel az üldözők elől. A versenyen az utóbbi években megszokott kisebb koccanások sem maradtak el, gyűrődtek és szakadtak le az elemek a gépekről. Norbi szeretett volna dobogóra állni hazai közönsége előtt, és ez – ha szerencsével is, de – megadatott számára. Az utolsó előtti körben tudta átvenni a harmadik helyet, kihasználva riválisa motorhibáját.

A Swift Cup harmadik és egyben utolsó futamát a médiaközpontban néztem végig, a mezőny ezúttal gyorsan szétszakadt, a test-test elleni szoros csatákból is kevesebb volt, mint az előző versenyen.

Újra a kamionversenyzőkön volt a sor, hogy a hétvége záróversenyét teljesítsék. Ezúttal teljesen száraz pályán feszülhettek egymásnak, és az egymásnak feszülés ebben az esetben szó szerint értendő. Ezúttal a kettes és a tizenhármas kanyar között ingázva követtem a pályán zajló eseményeket. A gépek a verseny előrehaladtával egyre megviseltebbek lettek, a számos kontakt közül magam is szemtanúja voltam néhánynak.

Különösen a tizenhármas kanyar kigyorsításán voltak kíméletlenek egymással a versenyzők, és próbálták kibillenteni egymást az utolsó kanyar előtt, ezzel megzavarva az ideális ráfordulást a célegyenesre. Norbi a verseny végén fáradtan szállt ki a kamionjából és ökölpacsit váltott a Parc Fermében dolgozó sportbírókkal.

A nap végén elégedetten indultunk hazafelé és remélhetőleg a két nap alatt kilátogató 25 ezer néző sem csalódott. A Kamion EB és Fesztivál ismét hozta a maximumot, hangulatban, programok sokaságával örvendeztette meg a nagyérdeműt, akik nagyszerű versenyeket láthattak, hazai versenyzővel a dobogón. Akik esetleg lemaradtak volna a Kiss Norbi hazai versenyéről, a sorozat a Slovakia Ringen folytatódik július 6-7-én, ami még elérhető távolságban van ahhoz, hogy magyar zászlóval felszerelkezve kilátogassatok a helyszínre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük