Csillagok, csillagok, gyakrabban ragyogjatok!

Szerencsés embernek érzem magam, hogy 2012 után idén is láthattam a Baranya Kupán az All Star mezőnyében induló “őrülteket” nézőket szórakoztatni! Mindkét alkalommal magasan túlteljesítették minden elvárásomat és felidézték bennem azokat a szép emlékeket, amiért egy életre beleszerettem a rally-ba.

A fórumok világa

Sok autós oldalt követek, érdekelnek mások munkái, egy jó cikk, egy tuti videó, vagy egy nagyon jó képekkel teletűzdelt album. Érdeklődésem azonban nem áll meg ezen a ponton és sokszor olvasom sportbarátaim véleményeit is autósport témában. Amit gyerekkoromban a pálya szélén beszéltünk meg, azt ma már egy poszt alatt hozzászólásokban is megtehetjük. Megvitatunk mindent, hangot adunk véleményünknek, kritizálunk, egymásnak esünk, aztán megbékélünk. Ilyen a fórumok világa! Amikor többen vetik fel ugyanazt a problémát, arra azt hiszem érdemes odafigyelni. Legyen ez egy rendezői hiányosság, vagy a gyorsaságikon tapasztalt biztonsági problémákkal kapcsolatos bejegyzések. Több szem többet lát, vagy éppen kevesebbet, mert gyakran olvasható, hogy kevés a néző a rally versenyeken.

A nép szava Isten szava

Emlékeim közt kutakodva felsejlenek gyerekkorom végtelen túrái, amiket egy jobb kanyarért tettünk meg a Mecsek Rallye-k alatt. Tüzek lobogtak az ismertebb helyeken, sátrak álltak a fák között, ezerrel ment a bandázás, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek gyűltek össze a Mecsek lankáin, hogy láthassák az akkori mezőnyt és éltessék kedvenceiket. Nem volt hiány versenyzőben, látványban és persze nézőben sem! Nem egy apa vette nyakába csemetéjét, hogy lásson a kicsi, a valamivel nagyobbak – köztük én is – egy fára mászva “páholyból” élveztük a látványt, míg alattunk a felnőttek sorfalat álltak a pálya szélén. A világ azonban változik; van ami jó irányba és sajnos van, ami rossz irányba fordul. A rally is változott, az imént említett sokaság mára csupán szép emlék és néha úgy tűnik, mintha a verseny szervezői is beletörődnének abba, hogy kevesebben látogatják a nem kevés munkával tető alá hozott versenyüket. Remélem a rendezők is belepillantanak néha a rally oldalak hozzászólásaiba és ha így tesznek, eszükbe jut egy régi mondás, miszerint : A nép szava Isten szava!

Csillagokat mindenkinek!

Mint a bevezetőben már említettem, 2012 után idén Markó Tibor újjáélesztette az All Star mezőnyét, az ötlet olyan jó, hogy szabadalmaztatni kéne! Aki kinn volt a Baranya Kupán és látta a fenegyerekekből álló mezőny autózását, talán évek múlva is emlegetni fogja. Idén is sokat beszélgettem a pálya szélén és jó volt hallani a pozitív visszajelzéseket, vagy mikor ez a mezőny következett, megütötték a fülem olyan mondatok, hogy:

“Na ezt nézd haver, ezt hagytad ki reggel!” vagy “Hallom jönnek, ez nagy show lesz!”

Olyan régen hallottam már elégedett mondatokat nézők szájából, hogy  azt hittem a nagy melegben napszúrást kaptam és hallucinálok. Fel is merült bennem a kérdés, ha ez ekkora siker, miért nincs gyakrabban? Miért nincs ilyen az Országos Rally Bajnokság versenyein is? Máig hallom versenyek alatt azok névsorát, akiket megnézne a nagyérdemű, az emberek nem felejtik el azokat, akik látványosan autóztak és kedvencekké váltak! Ha belegondolok abba, hogy kik ülnek otthon…bizony volna kiket meghívni egy All Star mezőnyébe és akkor egy külföldi sztárvendég esetleges megjelenését még nem is említettem.

A csábítás elmélete

Akár hagyománnyá is válhatna az All Star és vonzóvá lehetne tenni a meghívottak számára. Autóversenyeken gyakori a VIP vendég, lehetne akár ebben a mezőnyben induló VIP versenyző is. Kedvezmények és extrák egész sorával lehetne őket csábítani, a szervizparkban a legjobb helyet kapnák, egy külön büfé gondoskodna csapatuk és vendégeik ellátásáról, vagy egy jól ismert versenyabroncsokat gyártó cég ingyen biztosítaná a gumikat és ezzel állna a mezőny mögé. Bármely cég is támogatná ezt a kezdeményezést, nem akármilyen reklámlehetőséghez jutna. Elég  csak a mezőny eddig megjelent fotóira és videóira gondolni, amelyek valósággal elárasztották a rally portálokat. Lehetne még sorolni az ötleteket, de ezek kigondolását a versenyek szervezőire bízom, ők tudják mi az, ami megvalósítható és mi az, ami nem.

Követ kell dobni a tóba

Fel kell rázni a rally állóvizét, nem botrányokkal, elmaradó versenyekkel kell címlapra kerülni! Az All Star remek lehetőség lenne, arra hogy újra nézőkkel teljen meg a pályák széle és elégedett emberek soraival teljenek meg a rally oldalak fórumai. Az alapötlet tehát megszületett és immár két ízben meg is valósult, csak szándék kérdése, hogy lesz-e ennek folytatása, és más versenyeken is visszaköszön-e a nézőket elvarázsoló All Star mezőny.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük