“Várhatóan ez nagyot fog szólni…”- interjú Gyuris Orsolyával, a World RX of Hungary rendezői csapat tagjával

Július 27-28-án a Nyirád Racing Centerre figyel a rallycross rajongók népes tábora, hiszen a pálya első ízben ad otthont Rallycross Világbajnoki futamnak. Sőt, a világbajnoki mezőny mellett ismét láthatjuk az Európa-bajnokság mezőnyét is. Gyuris Orsolyát, a verseny rendezőcsapatának tagját kérdeztük az előkészületekről.

Milyen változtatások voltak szükségesek ahhoz, hogy a pálya Rallycross Világbajnoki futamot rendezhessen?

Adott egy jó csapat. A Nyirád Racing Center rendező gárdája az elmúlt 3 évben nagyon keményen dolgozott azért, hogy erre a szintre eljusson. Mi magunknak tettük magasra a mércét és ez az eltökéltség hozta el számunkra a világbajnoki futam megrendezési lehetőségét. Emellett a legfontosabb, hogy van egy olyan adottságokkal rendelkező versenypályánk, ami önmagában is lenyűgöző. A pálya nyomvonala nem igényelt változtatásokat, viszont több ponton végeztünk el a biztonság szempontjából fontos módosításokat: két helyen betonfalat húztunk fel, mely által megváltozott a kanyar íve és tempója. Felújítottunk olyan rázóköveket, melyek szintén a biztonságos versenyzést szolgálják – és még jól is néznek ki. Minden olyan gumifalat megerősítettük vagy újrahúztunk, ami az esetleges becsapódásoknál szerepet kaphat. Teljesen új védelmi falat alakítottunk ki a hosszú egyenes végén. 

Hány fős csapat végzi az előkészületeket és hol tart most ez a munka?

A mindennapokban 10-20 fő dolgozik napi szinten a pályán, Nyirádon. A háttérben viszont meg sem tudom mondani, hogy összesen hányan… Grafikusok, könyvelő, varrónő, logisztikus, informatikus, stb…

Meg szeretném köszönni a sok-sok önkéntes segítőnknek is, hogy szívügyük a Vörös Katlan és segítenek nekünk a célok megvalósításában!

Szervezőként mik azok a nehézségek, amelyeket le kell küzdeni az előkészületek során?

A legnehezebb a kiszámíthatatlan időjárás és az ütemezési terv betartása, mert mint egy ilyen nagy projektnél mindig, itt is vannak váratlan és plusz munkák. 

Természetesen a versenyzőké a főszerep, de milyen programok várják a nézőket a versenyek mellett?

Kezdetek óta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a teljes család kilátogathasson a pályára. Ezért is alakítottunk ki új játszóteret, tettük biztonságossá a lelátót, felújítottuk az ehhez vezető lépcsőket, szépítjük környezetünket, így mindenki jobban érezheti magát. A közelgő világbajnokságra megnöveljük a gyereksarkot, a honvédséggel való új együttműködésnek köszönhetően, minden érdeklődő közelről is bepillantást nyerhet a katonai létbe és látogatóink számára nyitott lesz a paddock, ahol személyesen találkozhatnak a versenyzőkkel, csapatokkal. 

Milyen az érdeklődés a verseny iránt, hogy fogynak a jegyek?

Nagy örömünkre szolgál, hogy a március 22-i jegyindulás óta, minden nap volt jegyvásárlás a rendezvényünkre. Sokan érdeklődnek telefonon és állítanak meg minket lépten-nyomon. A jegyek továbbra is kaphatók a https://www.nyiradracing.world/hu/tickets weboldalon. 

A biztonság döntő fontosságú, kik fognak gondoskodni erről?

Évek óta helyi biztonsági szolgálattal és polgárőr csapattal dolgozunk együtt, akikkel igyekszünk minden biztonsági előírásnak megfelelni úgy, hogy a szurkolók ebből ne érezzenek hátrány, sőt, biztonságban legyenek. A hely adottságait kihasználva, a nézők egy aréna jellegű komplexumban vannak, megfelelő biztonságban a pályától. 

Várható-e olyan programelem, amilyen még nem volt a pálya életében?

Már maga a világbajnokság is egy olyan esemény, ami Magyarországon először lesz látható: a technológiák csatáján belül, összecsapnak az elektromos és a benzines autók dupla futammal, vagyis mind a két versenynapon döntőznek a versenyzők. Várhatóan ez nagyot fog szólni! Emellett természetesen a három EB kategória ádáz csatáit is figyelemmel kísérhetjük a Vörös Katlanban. Fantasztikus, hogy a négy kategóriában 16 magyar pilótának is szurkolhatunk. 

(Fotóink a tavalyi és tavalyelőtti, Európa-bajnoki futamokon készültek a Nyirád Racing Centerben.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük