Nők a versenyek világában

Nőnek lenni egy olyan férfiak által uralt sportágban mint az autósport, nem lehet egyszerű dolog. A nehézségek ellenére egyre több hölggyel találkozni a versenyeken és nem csak a pályák szélén vagy a griden, hanem csapatvezetőként, szerelőként és versenyzőként is.

Az autósporthoz egyre több nő kerül egyre közelebb és méretteti meg magát egy olyan közegben, ami már rég maga mögött hagyta azt a téves sztereotípiát, hogy ez kizárólag a férfiak világa. Egyre több hölgy húz fel miniszoknya helyett tűzállót és veszi fel a versenyt a férfiakkal. A sebesség iránti szenvedély éppen olyan erővel ragadja el őket is, mint a férfiakat. Már több versenysorozat van kizárólag nőknek és egész komoly csatározások folynak ezekben a bajnoki címért.

Nem csak a pályákon találkozni a szebbik nem képviselőivel. Szervizparkokban, depókban, boxutcákban is egyre több nőt látni, ahogy szerelőkként veszik ki részüket a munkából. Több versenyen láttam már versenymérnökként is nőket, akik gyári csapatokban, nemzetközi sorozatokban is megállták a helyüket. De alkalmazzák őket sajtófőnökként is, csapatoknál, pályákon vagy bajnokságok esetében is betöltik ezt a posztot hölgyek. Csapatvezetőként is odateszik magukat és végzik ezt a munkát olyan profi szinten, mint bármelyik férfi riválisuk.

Melyik férfi ne nézett volna végig a griden, mikor felvonultak a lányok és tették a napot és a versenyt szebbé a jelenlétükkel. Láttam már ázó-fázó lányt a rajtrácson és ahhoz képest, hogy a körülmények messze nem voltak ideálisak, kevesen panaszkodtak közülük.

A versenyek világa is egyre több hölgyet vonz, többségük a párját kíséri el, vagy az egész család ezt a hétvégi programot választja. De láttam már nőkből álló rajongó csapatot is, akik talán lelkesebben is éltették kedvenceiket mint a férfiak.

Fotósként, operatőrként, újságíróként, sportbíróként is ott vannak a versenyeken és aki dolgozott már végig egy több napos versenyt, az jól tudja, hogy nem kevés elhivatottság szükséges ezekhez a munkákhoz is. Bármelyikükkel is beszélgettem, nagyon élvezték ezt a munkát, kitartóak voltak és szenvedélyesen szerették az autósportot.

A hölgyek tehát mára teljesen behálózták a versenyek világát, mindenhol ott vannak, szépek, gyorsak, elhivatottak és szenvedélyesen szeretik ezt a sportágat. Ez ma az ő napjuk, hiszen a Nemzetközi Nőnapon őket ünnepeljük, a magam részéről ezúton kívánok sok boldogságot a hölgyeknek. Remélem idén is találkozunk a versenyeken, hiszen ezt a férfiasnak vélt világot a ti jelenlétetek teszi teljessé!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük