Sebastien Ogier ellenzi a WRC teszttilalmát

A Rally Világbajnokságon résztvevő csapatok jelentős összegeket fordítanak a tesztekre, de Ogier szerint ezek tilalma sem jelentene jó megoldást a költségek csökkentésére. Sőt, a bajnoki címvédő szerint inkább lenne veszélyforrás, mint előremutató megoldás.

A WRC-nek nem szabad átvenni a Forma-1-ben látott megoldást, mert a két versenysorozat alapvetően más, véli Ogier.

Minden versenysorozatnál a versenyzők az elszenvedői annak, ha nem tudnak tesztelni. Továbbá rendkívül változatos útviszonyok között zajlik a világbajnokság, így tesztek nélkül nehéz lenne eldönteni, mi a legmegfelelőbb beállítás. Természetesen fontos lenne egy olyan szabályt találni, ami csökkenti a költségeket, de ha nem lehet majd tesztelni a WRC-ben, akkor én nem akarok részt venni benne.” – kezdte a gondolatmenetet a bajnok.

A múltban sem voltak rendszeresek a tesztek a WRC-ben, ezért Ogier szerint némi tiltás nem lehetetlen.

Ha ez megtörténik, akkor alkalmazkodnunk kell majd a helyzethez, de ahogy ma vezetünk, fontosak a tesztek.” – folytatta.

Adódik a kérdés, hogy a teszttilalom izgalmasabbá tenné-e a világbajnokságot?

Igen talán, a tapasztaltabb pilótáknak ez előnyt jelentene, de a fiataloknak sokkal nehezebb lenne.” – mondta az M-Sport sztárja.

A tilalomnak véleménye szerint meglenne a maga komoly kockázata és nem jó gondolatmenet az sem, hogy ami az egyik FIA sorozatban bevált, az a másikban is ugyanolyan eredménnyel jár majd.

Minden Forma-1-es hétvégén vannak szabadedzések, amit egy tesztnek is lehet tekinteni, de ezek nem hasonlíthatók össze a shakedown-okkal.” – véleményezett Ogier.

A WRC-ben még tesztekkel sem jutnak el minden esetben a megfelelő beállításokig, mert az útviszonyok nagyon sokat változnak a teszt és verseny közötti időszakban. Erre remek példák az elmúlt hónapok tesztjei, amiket a Monte Carlo Rallye-ra való felkészülés jegyében teljesítettek a csapatok. Az útviszonyok a száraztól az esősön át a havasig váltakoztak, ezzel megnehezítve a csapatok munkáját.

Soha senki nem lesz 100%-ig biztos benne, hogy az autót a megfelelő irányba fejlesztette. Sokat kell hallgatni a megérzéseinkre, így a csapatoknak és a versenyzőknek is fontos, hogy kipróbálhassák, amit az ösztönük súg. Így a csapatok és a versenyzők is felkészültebben érkeznek a versenyekre.” – zárta Ogier.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük