Megváltozó autósport

Most, hogy új vezetők ültek be az MNASZ volánja mögé és a biztonsági öveiket is becsatolták, nincs olyan rajongója a sportágnak, aki ne várná a pozitív változások sorát. De vajon elég-e annyi a változáshoz, hogy megújult a sportvezetés?

Sportszerűen fogalmazva viszontagságos évek vannak az autósport mögött, a visszapillantóba tekintgetés nem javasolt. Nézzünk előre, itt állunk a változás rajtjában és a spori épp visszaszámol.

A változáshoz sajnos kevés lesz néhány sportcentrikus vezető, kevés lesz a legkiválóbb szakmai program, az új szponzorok érkezése és öntheti ránk állam bácsi is a támogatást milliárdszám, még ez sem lesz elég.

A teljes körű változáshoz mindenki kell, aki a szívén viseli kedvenc sportága, szakága sorsát!

Nem kell nagyítóval vizsgálni az autósportot ahhoz, hogy lássuk: visszaesett a sportszerűség és a tolerancia “fordulatszáma” a pályák szélén. Amíg néhány magáról megfeledkezett “sportbarátnak” hagyjuk, hogy az autók előtt ugráljon, hogy elmozdítsa a padkavédelem elemeit, hogy a pályát teledobálja mindennel, amin az autó csúszik, nem lesz változás! Ki kell vetnie magából a rally társadalomnak azokat, akik nem oda valók, mert ez így biztosan nem mehet tovább. Az alkoholmámorban a pálya szélén tántorgók sem néznek ki túl jól és nem jó példa azoknak a gyerekeknek sem, akiket apu és anyu épp most hozott el első alkalommal. A veszélyességét ebben a közegben az ilyen állapotnak felesleges ecsetelni. Amíg a sporikat (akik hitem szerint az autósport névtelen hősei) alkalmanként fenyegetik csupán azért, mert a munkájukat végzik és a mi biztonságunkat tartják szem előtt, nem lesz változás. Amíg egy verseny után jelentős mennyiségű hulladékot kell a rendezőknek összeszednie, vagy a versenyzők hulladékgyűjtést szerveznek a verseny másnapján, és ez a jövőben is így marad addig ne is álmodozzunk változásról.

Ne azzal kerüljön az autósport a címlapokra, hogy melyik versenyen történt végzetes baleset, hogy versenyzői bojkott van egy rendező ellen, hogy melyik versenyző szól be riválisának egy interjú során, amire persze a másik fél is reagál a sajtó hasábjain. A sajtó ne váljon riválisok közötti háború színterévé, legyen jobb a megítélése szeretett sportágunknak és ezért mindenki tehet is valamit, aki közénk tartozik.

Nem csak vezetőket kell cserélni, bár fontos lépés ez a változás felé, mindent nem fognak megoldani ők sem. Nekünk is változni változtatni kell, mert teljesen mindegy, ki milyen szakágban dolgozik, ki milyen versenyekre jár, vagy melyik médiaszereplőnek dolgozik éppen, tartsuk szem előtt azt, hogy mindenkit ugyanaz a szenvedély hajt. Az autósportot magunknak tesszük szebbé, jobbá, élhetőbbé, ha változtatunk a szemléleten és nem csak elméletben leszünk sportbarátok, hanem a gyakorlatban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük