Mecsek Rallye – Sajtótájékoztató

A mai napon került sor az 52. Mecsek Rallye sajtótájékoztatójára. A Pécs Plázában megrendezett eseményen rész vett Nagy Csaba, a rendező bizottság elnöke, Lovay Miklós versenyigazgató, Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt. elnöke, Ranga Péter autóversenyző és Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója.

A sajtótájékoztató mérsékelt érdeklődés mellett került megrendezésre, amin megerősítették, hogy a rosszindulatú pletykák alaptalanok és a verseny megrendezésre kerül.

“Nagyon fontos számunkra a sebesség, fontos számunkra az autóversenyzés, cégünk nagyon régóta támogatja a versenysportot és az autóversenyzést. Számunkra nagyon fontos ez a verseny, másodszor vagyunk főtámogatók, úgy gondoljuk, hogy ez a hagyomány a jövőben is folytatódhat.” – mondta el Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke.

A folytatásban Nagy Csaba, a Mecsek Rallye rendező bizottságának elnöke kapott szót, aki a következőkről számolt be a sajtó munkatársainak:

“Azt szeretném mondani, minden ilyen akadály, ami akadályként felfogható, eltűnt a Mecsek Rallye elől. Elkészültünk az itinerek ellenőrzésével, a városházi nyomda fogja ezeket elkészíteni – ezt nagyon kevesen tudják. Az Expo Centerben lesz a versenyközpont és ott lesz tulajdonképpen az a szervizpark is, ami biztosítja az autóknak a szerelhetőségét itt. A helyi közüzemi szolgáltató Biokom Kft. is rendelkezésünkre bocsátja azt az utat, amit majd fel tudunk használni arra, hogy itt a Pécs Plázánál megrendezhessük a prológot. Talán annyit érdemes elmondani, hogy próbálkoztunk a reptérrel is, de azt valahogy nem kedvelték meg a nézők. Tavaly nagyon nagy sikere volt ennek a rendezvénynek.”

Természetesen szó esett a biztonságról és annak anyagi vonzatairól is, amelyekről az elnök úr a következő tájékoztatást adta:

“Az Országos Mentőszolgálat fogja a rohammentőivel, 10 kocsival biztosítani a versenyeinket, jellemző, hogy például csak a mentőszolgálat vonatkozásában közel 2,2 millió forintot fogunk kifizetni arra, hogy mind a nézők, mind a versenyzők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.”

Elnök úr természetesen kitért a környezetvédelem fontosságára és egy kérést fogalmazott meg a nézők felé:

“Szeretnék a nézőkhöz fordulni: megkaptuk a környezetvédelmi engedélyeket, de szigorúan arra kérnék mindenkit, hogy tartsa be a hatósági előírásokat. Tehát autóval nem szabad bemenni az erdei pályákra, csak gyalog; csak a kijelölt útvonalakon lehet közlekedni, tüzet gyújtani és sátorozni is tilos. Mindenki, aki meggyújt egy tüzet vagy felver egy sátrat, belever egy szeget a Mecsek Rallye koporsójába, mert a jövőben nem fogjuk megkapni a szükséges engedélyeket.”

Az idei Mecsek Rally nagyon versenyzőbarát lesz, a rendezők minden megtettek azért, hogy a programban kevés etap szerepeljen. Valamint két különdíj is kiosztásra kerül Harkány Város és a Harkányi Fürdővállalat jóvoltából, az egyiket a prológot leggyorsabban teljesítő páros kapja, a másik pedig az utolsó szakasz győzteséé lesz.

A folytatásban Lovay Miklós versenyigazgató kapott szót:

“Pécsről és Veszprémből érkeznek a sportbírók, közel 200 fő, az ő munkájukat koordinálom, nyilván nem egyedül, hanem az egyes gyorsasági szakaszok vezető bíróin keresztül. A tavalyi évhez hasonlóan elég színesre sikerült összeállítani a programot, a versenyzőknek a pályabejárás során elég komoly energiát és figyelmet kell szentelni az egyes gyorsasági szakaszokra, nagyon változatos lesz a program idén is és ahogy elnök úr említette, az etapok aránya itt a legjobb.”

Valamint azt is elmondta, hogy az eddigi évektől eltérően a rajt és a célceremónia nem a Széchenyi téren lesz, hanem a Pécs Pláza parkolójában és közös rendezésben egy MARB futam is megrendezésre kerül vasárnap.

Ranga Péter versenyzői szemmel alkotott véleményt, a sajtótájékoztatón a következőket mondta:

“Alapvetően kettébontanám a versenyt két külön napra, külön jellegzetességei vannak mind a pálya, mind vezetéstechnikai szempontból, mind az autó beállításaival kapcsolatban. Az első nap főleg erdőgazdasági, szűk egysávos utakon zajlik, ahol szerintem a tapadás sem megfelelő: munkagépek járnak rajta főleg és felhordásosak az utak, úgyhogy oda teljesen más autóbeállítás szükséges, mint a második nap széles kétsávos útjaihoz. A mezőny szokásosan erős, nehéz lesz a verseny és 4-5 autó is esélyes a győzelemre.”

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója az utánpótlás nevelés fontosságát emelte ki:

“A PSN Zrt. mindig figyelt az utánpótlásra, hiszen létesítményeket üzemeltet, mellette büszke vagyok arra, hogy az ország egyik legnagyobb és legsikeresebb sportiskolája is hozzánk tartozik, emellett sport rendezvények is. Itt szeretném kiemelni a Mecsek Rallye-t, hiszen több tízezer embert várunk. Nagyon sok sikert kívánok mindenkinek, a versenyzőknek, élvezzék ezt a versenyt és a szurkolóknak, hogy érezzék jól magukat.”

Kérdésünkre Nagy Csaba elmondta, hogy idén hivatalos teszt nem kerül megrendezésre a Mecsek Rallye előtt.

1 thought on “Mecsek Rallye – Sajtótájékoztató”

  1. Ja igen de arol nem beszélnek hogy mért kell a rallysprintet szétzúzni,és csak eröltetik a marbot ez egy kicsit ugy mond ,pofátlanságnak tartjuk,sokan bele ölték a pénzüket hogy lehessen meni egy árpád tetőt és őrfűt,erre meg a sprinteseket kizárták szégyen ez az autósportra nézve..Reméljük ezt Lejpold Zsolt is megfogja írni,mint mondta is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük