Versenybeszámoló – Füstbe burkolózott a Drift Aréna

Minden szezonkezdetet beleng valami sajátos várakozás. Kik indulnak, milyen lesz a pálya, melyik csapat tesz valami újat a pályára, lesz-e aki visszatér és kik maradnak távol?

A szokásos kétórás út után kissé zsibbadtan kászálódtunk ki az autóból, és egyből fel is tűnt valami. Láttam a depó másik végét! Évek óta járunk már a Drift Arénába, de ilyen még nem volt. Az eddig megszokott zsúfoltságnak nyoma sem volt, a csapatoknak kijelölt helyek nagy része sajnos üresen maradt. A PRO mezőny tavaly látott csökkenése tovább folytatódott, vasárnapra kilenc versenyző alkotta ezt a mezőnyt. SEMI-PRO-ban már többen összecsaptak, de még ez a mezőny is jócskán elmaradt a “régi szép időkben” látottaktól. Feltűnt Zángó Zoliék hiánya és Simon Csabi is a pontozóbírók csapatát erősítette; Fényi Anna azonban visszatért és mosolyogva indult csapata felé, mikor reggel összefutottunk.

A pálya azonban zseniális volt, ilyen hosszú és összetett pályát eddig még soha nem tűztek ki. A Drift Aréna helykihasználása új értelmet nyert, gumifalakkal és az utolsó kanyarban egy betonfallal  tették nehezebbé a pályát. A bírók és a szpíkerek is egy új és magasabb toronyból végezték a munkájukat, a kihangosítással idén sem volt probléma.

A délelőtt az edzéseké volt, a mezőny aktívan készült a délutáni összecsapásokra. A pálya hossza feladta a leckét mindenkinek, így gumifal döntésekre és betonfal érintésre is szép számmal akadt példa. A tsuiso edzések mindig is látványosabbak voltak, mint amikor egyénileg fűzték végig a pályát , így az, hogy ennek az edzésnek több időt szántak, jó ötletnek bizonyult.

Az edzések után a versenyzők eligazításra mentek a kvalifikáció előtt, a rendezőcsapat pedig pályakarbantartást végzett. A nézőszám a kvali kezdetére nőtt meg igazán, szépen tele lettek a mobil tribünök, sokan támaszkodtak a kordonokon is, és a pálya menti töltésen is több sorban álltak a nézők. 

A kvali már pontokért zajlott, és ennek megfelelően tovább feszegették a határokat a versenyzők. Akadt néhány nullás kör is, legtöbben a nagy tempójú megindítást vállalták túl az első kanyarban, ami igen tempósra lett kijelölve, de a terhelésváltások sem voltak egyszerűek. A két mezőny kvalifikációja viszonylag gyorsan lezajlott, két kört egy kisebb mezőnynek lefutni nem tartott sokáig.

A nézők körében nagyon népszerű versenyzői felvonulás következett a sorban, amit idén új tematika szerint rendeztek meg. A felvonuló versenyzők pörgés-forgás után beálltak a nézőkkel szemben félkört alkotva, az autók mellett csinos lányok álltak, amíg a versenyzőkkel pár mondatos interjúk készültek. Fotós barátaim belevetették magukat a forgatagba, én addig a Zángó Zolival, Simon Csabival és Szentgyörgyi Fannival beszélgettem a depóban. Csabi és Fanni autója még készül, így velük hamarosan találkozunk a pályán. Zángó Zoliék támogatókat keresnek a folytatáshoz, de tervezik, hogy a Lóerők Éjszakáján indulni fognak.

A bemutató után egy gyors gumizás következett, majd a SEMI-PRO mezőnye csapott össze élesben egyenes kieséses rendszerben. A verseny láthatóságát nagyban segítette a szél, ami a füstöt gyorsan elfújta a pályáról a depó irányába, igaz akik a széllel szemben nézték a versenyt, kaptak egy komolyabb adagot a füstből. A csaták szorosak voltak, ennek ellenére visszahívásra nem került sor. Néhány gumifalbontás és megpördülés színesítette a látottakat, és akadtak csaták, amik már a PRO mezőnyben is megállták volna a helyüket. 

A PRO mezőny versenye olyan gyorsan lezajlott mintha sprint lett volna, még annak ellenére is, hogy itt azért egy visszahívásra is sor került. Látványban nem volt hiány, a profik a mezőny nevéhez méltóan tették oda a vasat, sajnos azonban fájóan kevesen voltak. A mezőny évek óta fogy, és ez nem tesz jót sem a bajnokságnak, sem a nézőknek és persze a versenyzőknek sem. A látottak tovább mélyítették bennem azt a gondolatot, hogy két drift bajnokság egyszerűen sok ebben az országban, és a megosztottság mindenkinek a kárára válik. Tartom azon véleményemet, hogy a kevesebb néha több, és a két bajnokság egyesülésével minden, a sportágban/sportágért dolgozó jobban járna, a nézőkről már nem is beszélve!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük