Mire jó a rossz viszony?

A címben feltett kérdés sajnos nem költői. Akik figyelemmel kísérik a hazai rally eseményeit, jó esetben évente csak egyszer kapnak hírt arról, hogy megpróbáltak megakadályozni egy versenyt. Néha megíródnak olyan nyílt levelek is, melyek igen erős kirohanásokkal támadnak rá az autósport egyik legnépszerűbb ágára.

Feljelentés, petíció, nyílt levél…

A feljelentés különböző hatóságoknál egy-egy verseny megrendezése ellen, vagy az aláírásgyűjtés ugyanezen okból, néha pedig nyílt levelek megírása is előfordult az utóbbi években. Szerencsére igen kevés ilyen akció érte el célját, a hazai rally a hétvégén ébred téli álmából Orfűn. Ott, ahol szintén volt már rally ellenes nyílt levél, amit le is hozott egy lap néhány éve. Az abban leírtakat olvasva akár jókat is derülhettem volna, de akik nem ismerik a versenyrendezéshez fűződő szigorú feltételeket, azok egy ilyen levél tartalmát el is hiszik és fordulnak a rally ellen.

Visszatérő okok között szerepel, hogy a rally: veszélyes, környezetszennyező, büdös, poros, zajos és különben is: dögöljön meg a szomszéd lova is!

Akkor nézzük át ezt tételesen.

Veszélyes!!! Igen, azoknak, akik ott vannak a versenyen tényleg az, de ezzel a résztvevők tisztában vannak. Feltételezem, hogy aki egy hivatalba rohangál feljelentést tenni, az nem valószínű, hogy akár csak egy versenyre is kijönne, így az rá nehezen lesz veszélyes. Különben sem kell annyira aggódni miattunk, hogy megóvnak bennünket szeretett sportágunktól, tudunk vigyázni magunkra.

Környezetszennyező!!! A verseny megrendezéséhez a környezetvédelmi hatóság engedélye is szükséges és ha ők ezt megadják, okafogyottá válik ez az indok, bízzunk a hatóság munkatársaiban, akik tudják, mi környezetszennyező, és mi nem az.

Büdös, poros, zajos!!! A közúti közlekedés is az, tiltsuk be gyorsan azt is.

Ami pedig a szomszéd lovát illeti, az emberi rosszindulattal nem nagyon lehet mit kezdeni, de az ember képes jó irányba változni, tessék próbálkozni azzal is a feljelentések mellett.

Nekem sem tetszik minden

Még a sportcsatornákon felnőtt legfanatikusabb sportrajongónak sem tetszik minden sportág. Én sem szeretek minden sportágat, sőt! Mégsem próbálkozom annak megakadályozásával, nem írok nyílt levelet, nem gyűjtök aláírást és feljelentést sem teszek ellene.Több okból sem teszek ilyet. Az egyik, hogy eleve nem vagyok ilyen típus, engem úgy neveltek, hogy ha valakin segíteni nem tudok, legalább kárt ne okozzak neki! A másik, hogy hiszek az élni és élni hagyni elvében. Végül, azért mert valami nekem nem tetszik, sokaknak az lehet a kedvenc időtöltése és legalább tisztelem őket annyira, hogy hagyom őket szórakozni, így teljes joggal várom el másoktól ugyanezt.

Mire jó a rossz viszony?

A szürke hétköznapokon éppen elég sok minden oszt meg bennünket. A sportnak hihetetlen összetartó ereje van, ez az egyik komoly ellensúlya a minket megosztani próbáló erőknek és embereknek. Az emberek döntő többségének van olyan sportága amit szeret, így valahol a többség sportbarát. Jó lenne, ha ez lenne az első gondolata azoknak, akik bármit is tesznek egy másik sportág ellen. Vajon, hogy tetszene, ha az ő szeretett sportága ellen indulna aláírásgyűjtés? Az ő szórakozásának megakadályozásáról olvasna egy nyílt levelet, vagy az a rendezvény amit nagyon várt, egy feljelentés vagy panasz miatt nem kerülne megrendezésre?

Hitem szerint a többség sportbarát, hangoztatjuk is, hogy sportnemzet vagyunk. Büszke is vagyok mindazokra a sportolókra, akik eredményeikkel tovább viszik hazánk jó hírét és igen, könnyeztem már meg a magyar Himnuszt! Legalább mi maradjunk jó viszonyban egymással, alkalmazkodjunk egymáshoz és tiszteljük azokat, akik egy másik sportágat választottak.

E sorok születésekor meg is született a válasz a címben feltett kérdésre. Mire jó a rossz viszony??? Semmire!!!

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
error0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.