Hősök a félhomályban

Az autós szezon végén sorra adják át a díjakat a bajnokoknak és a dobogósoknak. Van év újonca díj is néhány sorozatban, akad ahol a legszebb előzéssel is ki lehet vívni a szakma elismerését. Versenyzők sora jut serlegekhez, akik nem feledkeznek meg azokról sem, akik nélkül elérhetetlen lett volna a siker.

“Köszönöm a csapatnak, nagyszerű munkát végeztek!”…”A szerelők voltak az én katonáim!”…”A szerelők óriásiak voltak, már lemondtam az indulásról, de megcsinálták az autót, nem akartam hinni a szememnek!” 

Ismerősek lehetnek ezek az idézetek, mert szinte minden verseny után elhangzanak hasonlók a versenyzők szájából. Lehet az amatőr vagy profi gyári csapat, a szerelők munkája minden esetben teljes odaadással zajlik és maximális elhivatottságot igényel. 

Szakterületük mesterei ők, akik nélkül a világ legjobb versenyzői is félkarú óriások csupán. Dobogón pezsgőt locsoló versenyzők sokaságát láttam már és a fotósok között feltűnnek a szerelők is, akik együtt élik át a sikert. Arcukon a hétvége minden fáradtsága, ökölbe szorított kezek a magasban, szemükben ugyanaz a csillogás, mint a dobogó tetején álló versenyzőében.

A sikerig – már akinek kijut egy verseny végén – hosszú út vezet.

A szerelők érkeznek elsőként a verseny helyszínére és végzik el a szükséges előkészületeket. Kipakolják a felszereléseket, belakják a szervizparkot vagy boxot, és ők felelnek az ideiglenes főhadiszállás tisztaságáért is.

A munka nem feszültségmentes és fizikailag is megterhelő.  Egy vékonyka ponyván feküdni az autó alatt és szerelni nem mindennapi teljesítmény. A pokoli hőségtől a csontig hatoló hidegig állni kell a sarat, a szerelésekre jutó idő gyakran korlátozott. A hosszabb időt igénybe vevő szerelésekre többnyire éjszaka kerül sor, így ha szükséges, szó szerint éjjel-nappal zajlik a munka.

 A verseny  végén ők pakolják össze a csapat felszerelését, így utolsóként hagyják egy verseny helyszínét. A szerencsések hazautaznak és láthatják szeretteiket, a versenynaptártól függően azonban nem kevesen utaznak rögtön az újabb verseny helyszínére, előkészülni a következő fordulóra.

Szervizparkok sokaságát jártam már végig és a Hungaroring boxaiban is bepillantottam már a kulisszák mögé. Messze a vakuk villogásától, az újságírók kérdésözönétől, a rajongók lelkesedésétől szerelők sokasága vált már a szememben hőssé a félhomályban.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük