Navracsics Tibor a World RX of Hungary fővédnöke

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a fővédnöke az FIA Rallycross Világbajnokság magyarországi futamának, melynek július 26-28. között a Nyirád Racing Center ad otthont.

Hamarosan Nyirádra figyel a nemzetközi autósport világa: a Nyirád Racing Centerben rendeznek ugyanis Magyarországon első alkalommal FIA rallycross világbajnoki futamot. Az esemény, melyet július 26-28. között tartanak, immár Navracsics Tibor személyes támogatását is élvezi, aki fővédnökként állt a világbajnoki futam mellé.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter személyes közreműködése nemcsak a hazai autósport-közösség számára kiemelt fontosságú, hanem új szintre emeli Magyarország megítélését a világszintű sportesemények megrendezésében.

„Elkötelezett híve vagyok annak, hogy bemutassuk Magyarország egy másik arcát is, ezért támogatom az FIA Rallycross Világbajnokság nyirádi fordulóját. Örömmel fogadtam el a szervezőbizottság felkérését, hiszen ez az esemény kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk országunk autósport iránti lelkesedését, és üdvözöljük a világ minden tájáról érkező versenyzőket, nézőket, akik személyesen is átélhetik a rallycross futamok magával ragadó izgalmát.” – mondta az eseménnyel kapcsolatban Navracsics Tibor.

Az FIA Rallycross Világbajnokság ötvözi az aszfaltos pályaversenyek és az off-road versenyzés adrenalinnal teli légkörét: a verseny egy a nézők által jól belátható arénaszerű körpályán zajlik, amelynek majd’ háromnegyede aszfaltos, negyedepedig laza, murvás pályatesten folyik, végig test-test elleni küzdelemben. Nyirád festői környezete és megújult létesítményei ideális hátteret biztosítanak a pilótáknak, hogy bemutassák képességeiket, és feszegessék határaikat a közel 680 lóerőnek megfelelő, 500 kW teljesítményű, 880Nm nyomatékú versenygépeikkel. 2024-ben új korszak kezdődött az FIA Rallycross Világbajnokság történetében: idén ugyanis megnyílt a mezőny a fenntartható üzemanyaggal működő robbanómotoros autók számára is. A tisztán elektromos verseny két szezonját követően ez az esztendő tehát a technológiák csatája lesz, ami soha nem látott izgalmakat hozhat.

Gyuris Orsolya, a nyirádi futam főszervezője nagyra értékeli Navracsics Tibor megtisztelő támogatását, amely hozzájárul az esemény sikerének biztosításához. Támogatásával az FIA Rallycross Világbajnokság nyirádi fordulója képes még szélesebb körű közönséget vonzani, amely Nyirádot egy térképre helyezi a Hungaroringgel, tovább növelve a Magyarországon rendezett FIA világbajnoki sorozatokban szereplő futamok számát.

Az FIA RallycrossVilágbajnokságról:

A WRX-nek nevezett Rallycross Világbajnokság – a Forma-1-hez hasonlóan – a Nemzetközi Autómobil Szövetség, az FIA hivatalos világszintű versenysorozata, így minden téren a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelni. Az FIA Rallycross Világbajnokság története 2014-ben kezdődött robbanómotoros versenygépekkel, majd fokozatosan nyitott az elektromos autók felé. Az autógyártás technológiai változásait követve a 2021-es szezonban az egyik kategória már csak elektromos versenygépekből állt, 2022-ben pedig teljes egészében elektromos autókra váltott. Az idei 6 futamból álló sorozat – Nyirádhoz hasonlóan tradicionális pályán – a svédországi Höljesben kezdődik és decemberben Ausztráliában zárul.

Hivatalos weboldal: www.fiaworldrallycross.com

A Nyirád Racing Centerről:

A Nyirád Racing Center Európa legnagyobb múlttal rendelkező, legtradicionálisabb pályái közé tartozik. A versenyzők nem csupán a kontinens, hanem a világ egyik legjobbjaként emlegetik már évtizedek óta. A pálya közép-kelet-európai viszonylatban egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Egy katlanban helyezkedik el, ami nagy szintkülönbséget eredményez, de nem csupán ez jelenti a komoly kihívást a pilóták számára, hanem a technikás kanyarok, illetve a murvás felület aszfalthoz viszonyított aránya. A nyirádi az ország legkorábban épített pályái közé tartozik, bajnoki futamnak első alkalommal 1988-ban adott otthont, 2006-ban pedig először rendeztek itt rallycross illetve autocross Európa-bajnoki futamot. Hosszabb kihagyás után, újabb két FIA Rallycross Európa-bajnoki esemény sikerét követően, a szervező csapat rendkívül rövid idő alatt kapott lehetőséget a 2024-es világbajnoki futam megrendezésére. A murvás részeket borító vörösbauxit miatt „Vörös Katlanként” is ismert pálya immár 36 esztendeje meghatározó része a nemzetközi és a hazai autósportnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük