Cais egy tizeddel László előtt a szuperspeciálon

A cseh Erik Cais nyerte meg a magyar Európa-bajnoki futam, a V-Híd Rally Hungary bemelegítő szakaszát péntek este, mindössze egy tizedmásodperccel (!) megelőzve a magyar László Martint. A királyszentistváni gyorsaságit látványos show-elemekkel tarkítva, négyezer néző előtt tartották meg.

„Nagyon jó volt, fülig ér a szánk!”

„Meglepően jó volt a tapadás…”

„Poros, csúszós, néhol sáros. Akadt kihívás bőven!”

„Nem lesz könnyű verseny, de eddig élvezzük.”

„Volt egy-két rizikós pillanatunk, mert túl későn fékeztem, de holnap gyorsabbak leszünk.”

Ilyen, és ehhez hasonló nyilatkozatok hangzottak el a Rally Hungary első, péntek esti szakaszának végén, amelyet párhuzamos pályán tartottak meg. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem csupán a stopperrel versenyeztek a párosok, hanem egymással is – és láthatóan rettenetesen élvezték.

Mindannyian tudták persze, hogy ez a szakasz nem dönt semmiről, viszont egyetlen apró hiba is nagyon sokba kerülhet, másrészt a négyezer lelkes szurkoló előtt mindenki meg akarta mutatni a tudása legjavát. Így azután látványos párharcokat láthatott a közönség, a végére pedig a magyar szurkolóknak is volt miért izgulni, hiszen a leggyorsabb Erik Cais mindössze egy tizedmásodperccel (!) előzte meg a magyar László Martint.

„Nagyon élveztem a szakaszt, pedig egy kicsit tartottam tőle, hogy a szűk úton könnyű lesz hibázni – nyilatkozta Cais. – Holnap sem számíthatunk lazább szakaszokra, teli vannak a pályák ugratókkal, úgyhogy a nézők biztosan élvezik majd a látványt.”

László Martin nem volt csalódott a második hely miatt, sőt: „Na végre! Az autó jól működik a csapatnak köszönhetően, amely remek munkát végzett a kvali után. Nagyon boldog vagyok, kezdődhet a verseny!”

Az Európa-bajnoki címvédő Hayden Paddon korábban azt nyilatkozta, szinte otthon érzi magát Veszprémben, és nemcsak azért, mert meleg van, hanem a pályák is hasonlítanak az új-zélandi szakaszokhoz. A szuperspeciálon a harmadik helyen végzett, de ő is tudja, a verseny igazából szombaton kezdődik.

„Örülök a holnapi rajtpozíciómnak (a kvalifikáció alapján 6. helyen indul), mert így egy kicsit letakarítják előttem az utat. Nincs más célom, csak ki akarok maradni a balhékból” – mondta Paddon.

A nap krónikájához tartozik, hogy a Rally Hungary-t tavaly megnyerő Mads Ostberg már azelőtt búcsúzni kényszerült, mielőtt a verseny igazából elkezdődött volna: a norvég versenyző egészségügyi okokból hagyja ki a szezonnyitót. Ahogy posztjában írta: a héten már másodszor volt kénytelen meglátogatni a veszprémi kórházat, mert makacs vírussal küzd, ám a nap végére kiderült, ez odáig fajult, hogy nem tud versenyezni.

A magyar versenyzők közül Ollé Sándor autójában a shakedown-on ment tönkre a vadonatúj motor, úgyhogy sajnos ő is kiszállt a küzdelemből.

A Rally Hungary szombaton és vasárnap 6-6 gyorsasági szakasszal folytatódik.

V-HÍD RALLY HUNGARY, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG 1. FUTAMA, VESZPRÉM

SSS: 1. Erik Cais, Igor Bacigal (cseh, szlovák, Skoda Fabia RS) 1:47.8, 2. László Martin, Bán Viktor (magyar, Skoda Fabia RS) 1:47.9, 3. Hayden Paddon, John Kennard (új-zélandi, Hyundai i20N) 1:48.6

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük