Időutazás a porfelhőben

A régi szép időkben…ugyan ki ne hallotta volna ezt a mondatot? A rally helyzetéről itthon sok minden elmondható, de, hogy kiegyensúlyozott és nyugodt légkör venné körül, az aligha. A Mecsek Rallye sikere után Bútor Robi királyszentistváni tesztje ismét megmutatta, hogy a sportágat még mindig nagyon sokan szeretik.

“Induljunk korán, mert nagy tömeg lesz!” – hangzott el a mondat fotós barátom szájából a tesztet megelőző napon. Ez a mondat is rég hangzott már el rally-val kapcsolatban, teszttel összefüggésben azonban még soha.

Az érkezés olyan jól sikerült, hogy gyakorlatilag a csapattal együtt érkeztünk, így a tesztet annak kezdetétől nyomon követhettük. Mire a csapat felállította a szervizpontot, már tömeg állta körül azt. Robi aláírásokat osztogatott, készültek a közös képek, sőt, néhány rajongó még ajándékokkal is meglepte a népszerű versenyzőt. Ha nem tudnám a dátumot azt hihetném, hogy a kétezres évek elején járunk.

A teszt a kiírt időpontban, kilenc órakor kezdődött, Robi a mérnökével tette meg az első köröket, a szerelők pedig guminyomást állítottak az etapok után.

Két éve ezen a versenyen érte Pardi Katáékat egy olyan baleset, melynek során Katát a tűzhaláltól nézők mentették meg. Kata élete végéig hálás lesz ezeknek az embereknek és, hogy nem felejt, azt most is bizonyította! Megkérte Bútor Robit, hogy a megmentője beülhessen mellé a teszten, Robi pedig örömmel tett eleget Kata kérésének! Óriási gesztus, sportemberi nagyságukról tettek tanúbizonyságot Kata és Robi is!

A tömeg egyre nőtt és a tempó is fokozatosan emelkedett, ahogy tisztult a pálya. A porfelhő eloszlása után jó volt látni a sok mosolygó embert, a hűtőköröknél pedig egy emberként tapsoltak kicsik és nagyok, fiatalok és idősek.

Volt rá példa, hogy túl közel álltunk a pályához, mire ott termett a rendezőség egy tagja és normális hangnemben tessékelt minket távolabb. – “Sziasztok srácok! Itt túl közel vagytok, repkedni fognak a kövek, álljatok távolabb, nem szeretnénk, ha valakinek baja esne!” Senki nem ellenkezett, szó nélkül tettük, amire kértek bennünket. 

A teszt a csapatnak természetesen munka, keresték az ideális beállításokat és a szerelések néha hosszabb időt vettek igénybe. A pálya üres volt, a tömeg nem mozdult, de sehol nem hallottam elégedetlen hangokat, hogy hol van Robi és miért nem jön már? Az emberek türelmesen vártak és kisebb-nagyobb csoportokba verődve sztorizgattak, mint egy versenyen két gyorsasági szakasz között.

Természetesen szóba került a sportág jelenlegi helyzete is és nagy kár, hogy nem vegyült el a tömegben az autósport szövetség teljes vezetése. Látták volna a tömeget, átélték volna a hangulatot és egy-egy porfelhő eloszlása után úgy érezhették volna, hogy időutazáson vesznek részt.

A teszt iránymutatás is lehetne arra, hogy mi is a jó irány. Bútor Robi és csapata Cered után Királyszentisvánon is bizonyította azt, hogy a rally-ra óriási az igény. Ugyan a mi bajnokságunk amatőr sportként van jelen a sportágak palettáján, de profi szervezéssel, megfelelő hozzáállással újra tömegeket lehetne a pályák szélére csalni. Meg-megdobban a rally szív: Cereden, a Mecsekben és itt is megtörtént ez a csoda. Amin azonban manapság csodálkozunk, az a régi szép időkben egy mindennapos dolog volt a versenyeken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük