Kalandok a katlanban!

Már az előkészületekről érkező hírekből is sejteni lehetett, hogy az idei FIA Rallycross Európa-bajnoki szezonnyitó Nyirádon más lesz, mint az elmúlt évben megrendezett. Megérzésem ezúttal nem hagyott cserben, egyszer a lottózóban is lehetnék ilyen szerencsés.

Sok-sok évvel ezelőtt ezen a pályán – ami idén lesz 35 éves – szerettem meg a rallycrosst. A rövid, de látványos futamok sorát, a rajtok dübörgését, a test-test elleni csatákat, a nézők reakcióit a látványosabb jelenetek után.

Idén tíz hazai versenyzőnek szoríthattunk a futamok során: ERX1-ben Kárai Tamás, Koncseg Zoltán, ifj. Kiss László, Mózer Attila és Mózer Márk mellett indult az országos bajnokságot tavaly második helyen záró Benyó Máté is. ERX3-ban Szíjj Zsoltnak mellett Répási Róbert, ifj. Ficza Ferenc és Körmöczi Balázs vette fel a kesztyűt, pontosabban sisakot az Európa-bajnokságon.

A vasárnap reggeli érkezést gyors helykeresés követte, majd a depóban tettem egy kört, eközben fotós barátom is elvegyült a forgatagban. A csapatok különböző módon készülődtek, akadt olyan, ahol még a reggeli kávénál tartottak, mások már az autót járatták.

10:30-kor bemelegítéssel kezdődött a program, ezen minden versenyző tehetett két kört. Idén a rendezők már betétfutamokról is gondoskodtak, így a cross car versenyautók mellett STC+2000-es vasak is a pályára gurultak a bemelegítés során.

Amíg az időtervben eljutottunk az előfutamokig, a pálya megtelt nézőkkel, jó volt látni ezt a forgatagot. Az égiek is megkímélték a sokaságot, hiszen az elmúlt napok csapadékos időjárását követően eső nélkül telt a nap.

Az előfutamok már vérbeli rallycross csatákat hoztak, felidézve azokat az emlékeket, amiért beleszerettem ebbe a műfajba. A versenyzők penge éles formáját jelzi többek között az a tény is, hogy a nap során senki nem ugrott ki egyetlen rajtnál sem. A futamok során nem kímélték egymást, a test-test elleni csaták, megforgások, ütközések, a joker körön is látható határfeszegetés látványa minden nézőt elégedettséggel tölthetett el!

Az előfutamok után egyórás szünet következett, amit újra a depóban töltöttem és a háttérből figyeltem az autogram osztást. A hazai versenyzők mellett találkozni lehetett Andeas Bakkeruddal, Anton Marklunddal, Patric O’Donovannal. Hosszú sorban érkeztek a rajongók, a dedikált képek mellett szép számmal készültek szelfik is.

Az előfutamok után az elődöntők következtek és aki azt gondolta, hogy az izgalmak már nem fokozhatók, az tévedett. Fantasztikus csatákat láthatott a nagyérdemű, azok a versenyzők, akik idáig eljutottak, mindent egy lapra, és erre az öt körre tettek fel. Az ERX3 második elődöntőjében még a piros zászló is előkerült egy komolyabb ütközés után, szerencsére Joao Riberio portugál versenyző sértetlenül szállt ki az autójából.

Mindkét kategória döntőjéig eljutott egy-egy magyar versenyző, amely eredményeket a nézők tapssal jutalmaztak, éppen úgy, ahogy az egész nap során, mikor a hazai versenyzők sikereket értek el. Az értő közönség teljesen együtt élt a pályán történő eseményekkel, a nézők láthatóan nagyon jól szórakoztak.

A döntők, mint a nap csúcspontjai tették fel a koronát erre a fantasztikus napra a pálya szélén. Tökéletes rajtok, első kanyaros “festékcserék”, helyezkedések, taktikázások a joker kör teljesítéséhez. ERX1-ben Benyó Máté élete első Európa-bajnoki versenyén egészen a döntőig menetelt és ott az ötödik helyen végzett. ERX3-ban az Európa-bajnokságon szintén debütáló Körmöczi Balázs remek versenyzéssel, és kiváló joker taktikával meg sem állt a dobogó harmadik fokáig. Ezúton gratulálunk minden magyar versenyzőnek a tisztes helytállásért!

Ahogy azt már a bevezetőben említettem, ez a verseny más volt, mint a tavalyi. Hogy miben? Mindenben! Látványában és hangulatában is felülmúlta a tavaly látottakat és a rendezők előkészítő munkája, az újításaik, fejlesztéseik is méltóak voltak egy Európa-bajnoki nyitányhoz. Az út, amelyen a Nyirád Racing Center elindult határozottan jó irányba halad és személy szerint már alig várom, hogy jövőre újra visszatérhessek és láthassam ennek folytatását!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük