“Mi vagyunk a legerősebb csapat a Dakar-on 2019-ben.” – interjú a MINI versenyzőivel

A BMW interjút készített az idei Dakar-on MINI JCW Buggy-val induló Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz and Cyril Despres hármassal. Az élő Dakar legendáknak számító hármas igen erős csapatot alkot, elég csak arra gondolni, hogy a trió együtt összesen 20 Dakar győzelemmel büszkélkedhet. “Mi vagyunk a legerősebb csapat a Dakar-on 2019-ben.” – fogalmazott Sainz is, Peterhansel hozzátette: “Még sosem tapasztaltam ilyen csapatszellemet.”.

Mi a véleményetek jelen versenyzői felállásról?

Stéphane Peterhansel: “Először a nagyon, nagyon jó csapatszellemre gondoltam. Néhány éve versenyzünk már együtt és mindig egyetértettünk a csapatért való küzdelem filózófiájában. Még sosem tapasztalatam ilyen csapaszellemet.”

Cyril Despres: “Igazán jó csapat vagyunk és jól kijövünk egymással. Mindegyikünk nagyon tapasztalt és többször nyertünk a Dakar-on. Úgy vélem, ez egy kicsit enyhít a rajtunk lévő nyomáson.”

Carlos Sainz: “Meglátásom szerint mi vagyunk a legerősebb csapat a Dakar-on 2019-ben. Hiszem és remélem, hogy a MINI büszke ránk.”

 

Az erős csapatszellem meghatározó tényező egy tartóssági rally-n, amilyen a Dakar is?

Sainz: “Nem lehetsz sikeres nagyon jó csapatszellem nélkül – nálunk ez megvan. Megosztottuk egymással tudásunkat az autó beállításaival kapcsolatban – ezáltal is egy csapatként dolgozunk azon, hogy az autó tökéletes legyen a versenyre.”

Peterhansel: “A tény, hogy a rally-ban az idővel versengünk és nem konkrétan egymással, sokkal könnyebbé teszi számunkra az együttműködést, mint a pályaversenyek esetében. Több csapatnál versenyeztem már, de még sehol sem volt olyan jó a légkör, mint most közöttünk Carlos-szal és Cyril-lel.”

Despres: “Ezt saját magam is megtapasztaltam az elmúlt 2 évben. Számos tényező miatt a versenyem sajnos hamar véget ért, így ettől kezdve Stéphane és Carlos segítésére koncentráltam, pl. amikor gumi problémájuk akadt. Stéphane később viszonozta számomra ezt a szívességet a Silk Way Rally-n. Az ilyen gesztusok nem mindennapiak a rally-ban, de a csapatunkban olyan légkört alakítottunk ki, melyben mindig segítjük egymást. Ez a tényező döntő lehet a Dakar-on.”

 

Mi teszi a Dakar-t olyan lenyűgözővé?

Peterhansel: “Egész egyszerűen ez egy őrült verseny. Ismerjük az utat és az autót, de sosem tudjuk, mi fog történni. Éppen ezért a legfőbb cél befejezni a világ legkeményebb versenyét. Csak ezután gondolhatsz a győzelemre.”

Despres: “Minden ‘munkában’, melyet végzek, el akarom érni a csúcsot. Ezért edzek olyan keményen és az off-road rally-k világában a Dakar jelenti a legnagyobb kihívást. Ez egyben válasz arra is, hogy miért térek vissza minden évben.”

Sainz: “Számomra ez a verseny elbűvölő elegye a szellemi és fizikai kihívásnak. Vannak napok, amikor nem mennek jól a dolgok és azt kérdezed magadtól: miért csinálod ezt? Aztán ezek a napok válnak igazi motivációvá, amikor a következő évben visszatérsz. A Dakar Rally egész egyszerűen különleges.

 

Hogy jellemeznéd 3 szóval a MINI JCW Buggy-t?

Sainz: “Két szó is elég: kiváló, erős autó.”

Peterhansel: “Nagyon erős, kiváló teljesítményű és nagyon jó a karosszériája. Hozzátennék még egy negyediket: jó móka vezetni.”

Despres: “Én is úgy látom, ahogy a srácok. A karosszéria és a motorerő kiváló. Szerintem nagyon megbízható is és imádom a motor rugalmasságát. Hangsúlyoznám a keménység és a komfort kombinációját a kaszniban, mely lehetővé teszi, hogy gyorsak legyünk egyenetlen útviszonyokon. Azt hiszem ez már több, mint 3 szó volt…”

Cyril Despres, Carlos Sainz és Stéphane Peterhansel

Mit érhettek el csapatként a Dakar-on?

Despres: “Jó esélyünk van a dobogón végezni, de azt is szem előtt kell tartani, hogy a Buggy projekt még gyerekcipőben jár. Bármi megeshet, de mindent megteszünk, hogy a győzelemért harcoljunk.”

Peterhansel: “Erős a csapatunk, az X-raid pedig rengeteg tapasztalattal rendelkezik, ahogy mi, versenyzők is. A Buggy kiváló teljesítményt nyújt és könnyű vezetni, ami különösen fontos a dűnék között. A célunk természetesen a győzelemért való harc.”

Sainz: “Amikor Stéphane, Cyril és én együtt versenyzünk, egyértelmű, hogy a győzelem a célunk. Úgy vélem, mindent megtettünk annak érdekében, hogy megfelelően felkészüljünk és jó eredményt érjünk el.”

 

Milyen érzés azzal a tudattal átszelni a célvonalat, hogy megnyerted a világ legkeményebb versenyét?

Peterhansel: “Már 13 alkalommal élhettem ezt át és még mindig azt kérdezem magamtól minden egyes alkalommal: hogyan lehetséges ez? A verseny során bármikor csapdába ejthet a homok és ennyi volt. A navigátorom és én valahogy különleges tehetséggel rendelkezünk ehhez a versenyhez, ettől függetlenül ez egy hihetetlenül bonyolult feladat minden alkalommal.”

Despres: “A célban csak azt érzed, hogy teljesen kifáradtál. Nem számít, hogy profi vagy és éppen nyertél, vagy a mezőny egyik hátrébb végző tagja, mindenki ugyanazt érzi abban a pillanatban. Számomra a Dakar nem csak a győzelemről szól, hanem egy idegen kontinensen zajló kalandnak is tartom. Már csak ezért is nagyszerű érzés célba érni.”

Sainz:“Először is, nem lehetsz biztos benne, hogy megnyerted a Dakar-t, amíg át nem léped a célvonalat. Bármi tönkremehet, akár az utolsó métereken, de ha sikerült, akkor az egy kiváló nap. Ez a jutalom a több hónapon át tartó kemény munkáért, mely idáig juttatott. Sok alkalommal versenyezhetsz a Dakar-on, de a győzelem ritka dolog. Éppen ettől olyan vonzó ez az egész.”

 

Hogy tartjátok magatokat formában?

Despres: “Az erőnléti felkészülés a rally-ra életem fontos része: hegyi kerékpározás, hegymászás és sí túrák segítenek ebben. Rengeteget úszom és súlyokat is emelek. Imádom a fizikai erőfeszítést.”

Peterhansel: “Rengeteget biciklizem: aszfalton és a hegyekben is, összességében a kültéri sportokat űzöm inkább.”

Sainz: “Természetesen fitten tartom magam, csak így felelhetek meg a legkeményebb versenyek kihívásainak, mint amilyen a Dakar Rally is.”

Fejezzétek be a mondatot: Peterhansel, Sainz és Despres egy jó csapat, mert…

Peterhansel: “… mi vagyunk a legsikeresebb Dakar csapat és fantasztikus a csapatszellemünk.”

Despres: “…jó pár éve versenyzünk együtt és nagyon jól kijövünk egymással.”

Sainz: “…mert mi vagyunk a legjobbak.”

(Forrás: BMW Media)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.