Dakar 2019 – 100% Peru

Hétfőn, január 7-én rajtol a 10 napos, embert és gépet próbáló legendás sivatagi verseny, a Dakar Rally első szakasza. A versenyt – ahogy már évek óta – idén is Dél-Amerikában rendezik, viszont nagy változás, hogy a szakaszok nem hagyják el Peru területét, kizárólag ezen ország területén folynak majd a küzdelmek.

“Peru az egyik legjobb ország a Dakar megrendezésére. Igényes szakaszokat lehet kialakítani és rengeteg itt a homok. Azt hiszem idén is kemény lesz és senki sem tudja előre, mire is számítson.” – méltatta a versenyt a motorral induló Laia Sanz.

A versenyen minden évben számos ismert, más kategóriákban versenyző pilóta is próbára teszi magát, idén többek között a kilencszeres Rally Világbajnok Sébastien Loeb is. “Rengeteg dűne lesz itt, ezeken vezetni nem az erősségem, de ezért is veszünk részt a versenyen, hiszen igazán egyedi kalandnak ígérkezik és ez csábító!” – nyilatkozta a francia versenyző.

A helyszínen már természetesen teljes gőzzel zajlanak az előkészületek

Második lehetőség

Újítás az idei évtől, hogy azon versenyzők, akik a verseny első felében kiesnek vagy annak feladására kényszerülnek, a hivatalos pihenő napot követően újra versenybe szállhatnak egy párhuzamos versenyben. Mivel ettől kezdve más kategóriában futnak, narancssárga táblával jelölik őket és nem rajtolhatnak az első 25 induló között a gyorsasági szakaszokon.

Új kategória: UTV Open

Az autók között új kategóriaként fog megjelenni a UTV Open. Ez nagyon könnyű járműveket takar, melyeknek eltérő szabályoknak és technikai előírásoknak kell megfelelniük, mint az autóknak, de most pilótáik első ízben a Dakar-on is szerencsét próbálhatnak velük.

Maratoni szakasz a pihenés előtt

A 4. szakasz az összes kategória versenyzője számára Arequipa-ból indul, azonban míg a kamionok és autók Tacna-ba futnak be, addig a motorosoknak és quadosoknak Moquegua-ban lesz a cél. Ezen a napon mindenkinek egységesen 405 kilométernyi gyorsot kell teljesíteni (a leghosszabbat a verseny során), majd másnap újabb 345-öt vissza Arequipa-ba, hogy ott mindenki jól megérdemelt egynapos pihenőjét töltse.

A motorosok áhított győzelmi trófeája

Az idei Dakar a számok tükrében:

  • 126 autóval induló páros
  • 167 motoros és quados induló
  • 41 kamionnal versenyző páros
  • 17 hölgy induló, mely 2009 óta a legmagasabb szám
  • 135 olyan pilóta és navigátor összesen 97 autóban, akik még sosem vettek részt a versenyen
  • 42 olyan versenyző indul idén, akik már legalább tízszer rajthoz álltak a legendás versenyen

A viadal tehát hétfőn, a Lima és Pisco közötti szakasszal indul. Erről és a napi szakaszokról, eredményekről oldalunk is rendszeresen beszámol majd.

(Fotók: Dakar Rally Media)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.