Zanardi 4,5 másodperc alatt el tudja hagyni a versenyautót!

Alessandro Zanardi biztonsági szempontból is teljesen felkészült a jövő hétvégi misano-i DTM vendégszereplésre: a mindkét lábát korábban elvesztő versenyzőnek nem jelent problémát a meghatározott időn belül elhagyni autóját, ha balesetet szenvedne.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az olasz versenyző első alkalommal fog lábprotézise nélkül versenyezni egy speciálisan számára átalakított BMW M4 DTM-mel, melyben kézzel tudja használni a gázt és a féket is. Zanardi-nak semmilyen biztonsági aggálya nincs szereplésével kapcsolatban.

A szabályok világosan meghatározzák, amennyiben baleset történik, a versenyzőknek mennyi idő alatt kell elhagyniuk az autót. “Ha balesetet szenved egy DTM pilóta, külső segítség nélkül el kell tudnia hagyni az autót. Ez maximum 7 másodperc lehet a vezetőülésből és 9 az utasülésből kiszállva. Ez az előírás biztosítja, hogy senkinek ne kelljen külső segítségre várnia, pl. ha tűz üt ki az autóban. Alex egy hivatalos erőnléti tesztet fog elvégezni és át kell mennie a vizsgán. Ha sikerül neki, már semmi sem áll az útjába a versenyzésben.” – magyarázta Christian Schmidt, a DTM technikai delegáltja.

Zanardi már alaposan felkészült a tesztre és bőven az előírt időn belül el tudta hagyni az autót: 4,5 másodperc alatt sikerült neki, természetesen versenyfelszerelésben. “Nem aggódom a teszt miatt. Mindig is biztos voltam benne, hogy könnyen megcsinálom. Rengeteg kapaszkodó van egy DTM versenyautó vezetőfülkéjében, melyek segítségével ki tudom magam húzni az autóból. Nem mondanám, hogy gyorsabb vagyok a többi versenyzőnél, de az biztos, hogy lassabb sem.” – mondta el magabiztosan az olasz pilóta, majd folytatta: “A lábprotézisem nélkül sokkal gyorsabban tudok mozogni, ha pedig viselném őket, fennállna a veszélye, hogy beszorulok valahova.” A versenyző az autón kívül is gyorsabban tud haladni segédeszközei nélkül: ha már elhagyta az autót, akár a “kezein” is tud “futni”, a protézis pedig ebben is csak hátráltatná.

A DTM technikai delegáltja is biztos benne, hogy Alessandro Zanardi megfelelően felkészült. “Alex egy hihetetlenül megszállott versenyző, aki nagy figyelmet fordít a részletekre, ezért biztosak vagyunk benne, hogy megfelelő kondícióval rendelkezik egy DTM autó vezetéséhez.”

(Fotók: BMW)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük