F-1 History – James Hunt a szabadszájú legenda

Manapság már nagyon profin megfogalmazott interjúk tömegével találkozhatunk a Forma-1 világában. A pilóták szavai inkább mesterkéltnek, előre begyakoroltnak tűnnek, és azzal okoznak feltűnést ha nagy ritkán eltérnek ettől.

James Hunt 1976 világbajnoka egy olyan korszakban versenyzett, mikor egy pilóta szabadabban nyilatkozhatott és ő gyakran élt is ezzel a lehetőséggel.

Életfilozófiáját így foglalta össze : “A legfontosabb célom, hogy a föld felett és ne alatta végezzek.

A pályán nyújtott teljesítményéről ezt mondta : “Ha kihajtok a pályára egy versenyautóval, olyan gyorsan megyek, ahogy csak tudok. Ennyi!

A győzelemről is megvolt a maga véleménye, mikor megkérdezték hogy mit is jelent ez számára így felelt: “9 pontot, 20 000 dollárt és rengeteg örömöt.”

Kora igazi macsója volt,  aki nagy hódolója volt a szebbik nemnek és a legjobb melót választotta ahhoz, hogy a nők megőrüljenek érte. A nők és versenyzők viszonyáról is megvolt a véleménye:

Imádta a nőket és, a nők is bálványozták Őt.

Vonzódnak a gyors autókhoz, amiket mindig szexisnek tartottak, de a legtöbben szerintem azért, mert a versenyzők mocskosak. A nők mindig jobban szeretik a mocskos férfiakat, annak kell lenned, hogy versenyképes legyél. Persze erősen próbálkozom, hogy ne legyek egy rohadék. De valószínűleg az vagyok.

Ma mikor a csapatról jót vagy semmit kötelező irányelv egy nyilatkozat során, biztosan kiverné a biztosítékot, ha valaki ezt mondaná első tesztje után:

Ez az autó teljesen reménytelen, olyan érzés vezetni, mint egy nedves szivacsot.” – mondta első McLaren tesztje végén.

Versenyzői pályafutása után is közel maradt a Forma-1 világához és 1980-ban szakkomentátor lett a BBC-nél, a ma már szintén legendás Murray Walker mellett. Itt sem tagadta meg önmagát és ékes szólásaival, valamint könyörtelen kritikáival színesítette a közvetítéseket.

Első kommentátori közvetítéséről igen önkritikusan nyilatkozott: “Szerintem tulajdonképpen szar volt.

Nem csak önmaga felé volt azonban kritikus, Nelson Piquet-ről így vélekedett:

Piquet-nek semmilyen motivációja nincsen, csak azért van az F1-ben, hogy megtarthassa 45 méteres jachtját és legyen üzemanyag a helikopterében.

Versenyben riválisával Niki Laudával

Humora is megmutatkozott mikor Alain Prost autója gyulladt ki Monacoban, épp az uszodánál.

Murray Walker így kommentálta a látottakat: “Lángok csapnak fel Prost autójából, ahogy megérkezik az uszodába!” Mire Hunt ezzel a mondattal folytatta a közvetítést: “Nos, ez akkor el is oltja majd őket!“.

Nem nézte jó szemmel a gyakran balesetező, hibát hibára halmozó versenyzőket sem. Andrea de Cesaris-ról is megvolt a maga véleménye:

Andrea de Cesarist inkább de Crasherisnek kellene hívni, annyi autót összetört a teszteken. Szégyent hoz magára, a csapatára, a sportágra, talán jobb lenne, ha visszavonulna.

1993-ig dolgozott kommentátorként, amikor tragikus hirtelenséggel szívrohamban elhunyt otthonában, mindössze 45 évesen. Szabadosságával, életszemléletével és gyorsaságával – amit egy világbajnoki címmel koronázott meg – máig legendaként tekint rá a Forma-1-et szeretők népes tábora.

Fotók: James Hunt.com

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük