Nagy csaták újratöltve

A Mexikói Nagydíjon dőlt el az egyéni világbajnoki cím sorsa, ami elvonta a figyelmet minden másról. A boldog győztes és a csalódott vesztes minden szavát itta a világsajtó, vakuk ontották rájuk a fényt és operatőrök hada figyelte minden mozdulatukat.

A verseny folyamán azonban sor került egy csatára, ami régi szép időket idézett és résztvevői világbajnokok voltak. Hamilton és Alonso viszonya ma már békésnek mondható, tisztelettel nyilatkoznak egymásról, éveik voltak arra, hogy elássák a csatabárdot. Egymás kölcsönös elismerése mellett az évek során minden hájjal megkent rutinos “zsiványokká” is váltak és nem mennek a szomszédba jó tanácsért ha kerék a keréken kell autózni. Számos nagy csatát vívtak már, aminek újabb fejezetére épp a bajnokságot eldöntő versenyen került sor.

A 2007-es szezonban kezdődött a nem mindennapi rivalizálás.

Ki gondolta volna, hogy összecsap idén egy McLaren Honda és a Mercedes? Amíg a McLaren  soha véget nem érő csatát vívott a technikai ördögével, addig a Mercedes a bajnoki címért csatázott a Ferrarival. Hogy közöttük idén egy ilyen csata összejön, arra kevesen fogadtak volna nagy tétekben. A Forma-1-ben azonban minden megtörténhet és létrejött a harc. Hamilton a rajt utáni ütközésnek köszönhetően esett vissza a mezőny végére és mindent kipréselt autójából, hogy felzárkózhasson. Alonso mögé ért aki remekül védekezett és nem adta olcsón a pozícióját. Egy jóval gyengébb autóval védekezni egy sokkal erősebbel szemben nem könnyű, minden trükkre, sőt kockázatvállalásra is szükség van hozzá. Alonso így foglalta össze a történteket:

Amikor olyan autók vannak körülötted, amik sokkal gyorsabbak nálad, nem tudsz mit tenni. Egy bizonyos pontig képes vagy védekezni és ezt meg is tettem, de aztán úgyis elmennek melletted. Mindent megtettem, amit csak lehetett. Hamilton ellen volt az egyik legjobb. Erre már rég volt példa, de egy ideig fel tudtam őt tartani. Kerék a kerék ellen mentünk, mint a régi szép időkben. Szerintem ő is élvezte, bár tudom, nem abban a pozícióban szokott autózni. Remélem, hogy jövőre erre több lehetőségem lesz, és a dobogóért harcolhatok majd.

A Ferrari – McLaren örök rivalizálásából is kivették a részüket.

Természetesen az immár négyszeres bajnok Hamilton sem ment el szó nélkül a párharc mellett:

“Nagyszerű csatát vívtam Fernandóval. Nem sokat engedett, de nem is vártam tőle mást! Úgy gondolom, ennek a fickónak több bajnoki címmel kéne rendelkeznie kettőnél. Kivételes képességei vannak. De én azt nyújtottam, amit ő. Amikor Fernandóval csatáztam, arra gondoltam: »Ez egy kemény gazfickó!« Oda-vissza, oda-vissza csatáztunk. A Forma–1 arra vár, hogy végre jó motort kapjon, mert az autója már most nagyszerű volt bizonyos szakaszokon. Nagyon remélem, hogy a McLaren, aminek különleges helye van a szívemben, jobb évet fog ki, és remélem, hogy erősebb motorjuk és autójuk lesz. Fernando egy kemény gazfickó, egy nagy falat és élveztem a kis csatánkat. Remélem, több ilyenben lesz részünk!”

Reméljük Hamilton szavai beigazolódnak és még több csatát láthatunk két olyan bajnok között, akik meghatározó szereplői a mai Forma-1-nek.

Fotók: F-1 Fanatic.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.