A szezon elrajtolt, szabad a pálya!

Minden szezonkezdetet vártam, de az ideit egy kicsivel jobban, mint az eddigieket. Az Orfű Rally volt az első verseny, ami kiszabadult a pandémia okozta tiltások szorításából, szabad volt a pálya mindenkinek!

Előzmények

A verseny felvezetése nagyon jól sikerült, az, hogy a rally portálok sorra hozták le a versenyajánlókat nem lepett meg, de néhány olyan portálon is láttam a versennyel kapcsolatos cikket, melyeken ritka a rally hír, mint a fehér holló. Minden lényeges infó a nagyérdemű rendelkezésére állt a verseny előtt, széles körben terjedt el a hír, hogy kezdődik a rally szezon!

A nevezési lista, a gyorsasági szakaszok, az időjárás előrejelzés és a pandémiás tiltások megszüntetése számomra azt vetítette előre, hogy mindkét szakaszra nagy számban zarándokolnak majd el sportbarátaim.

Biztató előjelek

Fotós barátommal célba vettük hát a Kővágótöttös – Hetvehely gyorsaságit; utunk során pedig örömmel konstatáltuk, hogy Árpádtetőre érve az út mellett rengeteg autó állt. Ez egyértelműen a rally jele évek óta, úgy tűnt a verseny felvezetése sokaknál célba talált.

Nézőbarát rendezés

A pálya szélére érve örömmel tapasztaltam, hogy a zárás közel van a szakaszhoz és az pontosan ott is van, ahol a térképen jelölték. Az időtervet is tökéletesen tartották a verseny folyamán, a hat gyorsaságiból pedig csak egy lett etap, ami egy életmentés okán alakult így, annál pedig nincs fontosabb! A szervizparkban rosszul lett szerelőnek ezúton is jobbulást kívánunk!

A rendezők verseny előkészítésébe tett alapos munkája kifizetődött, a szezonkezdet ebből a szempontból jelesre sikerült! Remélem, más rendezők is hasonló módon fogják kihozni magukból a maximumot a szezonban.

Nem adta ki

Pörgős-forgós, kilinccsel előre autózós akciófilm pörgött lelki szemeim előtt a versenyt megelőzően. Idén azonban az eddig látványos helyeken már-már “fájóan” hibátlanul autózott a mezőny. Harcban voltak a tizedekeért és ennek megfelelően koncentrált mindenki a hibátlan vezetésre.

Merre vagytok emberek?

Az eddig jól bevált forgatási helyszíneket a nézők is kedvelik, nagyon sok bandázásban volt részem és nem egy, ma is meglévő ismeretséget kötöttem ezeken. Míg Árpádtetőn kitehették volna a megtelt táblát, itt alig találkoztunk nézőkkel. Évekig Bakonya környékén rendezték meg a Mecsek Rallye tesztjeit többnyire hétköznapon, körülbelül azokon voltak ennyien. Indul a szezon, nincs ítéletidő, a rendezés remek, a pályák legendásak, minden adott egy remek rally jamboree-hoz! Merre vagytok emberek???

A rally mögötti tömegbázis

A fenti sor nem elírás, én még találkozom a rally mögötti tömegbázis jeleivel, annak ellenére, hogy jó ideje tapasztalom már a csökkenő nézőszámot. Bútor Robi WRC tesztjei, a tavalyi Mecsek Rallye, vagy a Rally Hungary megmutatta, hogy a rally tömegbázisa még megvan! Igen, a nézőket vissza lehet csábítani a pályák szélére, vannak olyan események, amik tömegeket mozgatnak meg.

Az RSB kidolgozta a Just4Fun kategória szabályait, ők lesznek majd azok, akik kizárólag a nagyérdemű szórakoztatásáért autóznak, versenyben a nézők szívéért lesznek majd. Az ötlet remek és nagyon remélem, hogy minden várakozást felülmúló sikert ér el ez a kezdeményezés.

Tovább kell gondolkodni, minden nézőbarát ötletre szükség van és átvenni más rendezőknél vagy más országokban látott dolgokat nem rossz dolog. Egyre több olyan versenyre van szükség, mint az Orfű Rally volt; örök optimista emberként bízom abban, hogy jól megrendezett versenyek sorával a tömeg újra a pályák szélére csábítható.

Szabad a pálya!

Tisztelt Olvasók, Sportbarátok!

Az elmúlt több, mint két év másról sem szólt, mint, hogy azon keseregtünk, hogy elveszik a szabadságjogaink és korlátozások egész sorát vezették be a pandémia miatt. Nem kevés nézők nélkül megrendezett sportesemény közvetítését láthattuk és ezek során be is bizonyosodott, hogy a néző a sport lelke! Nélkületek a világ legjobb sport rendezvénye is egy hangulat nélküli, unalmas, száraz küzdelem. A pandémiás tiltásoknak vége, a rally is életre kelt és úgy gondolom, többségünknek hiányzott is az az egyedülálló hangulat, amit kizárólag egy rally verseny képes megteremteni. Ideje azt a “szunnyadó” tömegbázist életre kelteni, melynek részei vagyunk, mutassuk meg a pandémia után, hogy mi rally rajongók, még mindig itt vagyunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük