A WTCR és az F-1 kapcsolatai

Kezdetét vette az a Forma-1-es világbajnokság, melynek szezonnyitóján a Ferrari kettős győzelemmel kezdte a szezont. A WTCR versenyzői még a felkészülési időszaknál tartanak, a Túraautó Világkupa pontvadászata május elején kezdődik Franciaországban.

“A versenyzők nagy családja” – bizonyára sokan szembesültetek már ezzel a mondattal. Ugyan mi köze lehet a Forma-1-es világbajnokságnak a Túraautó Világkupához? Több, mint gondolnánk:

Nathanaël Berthon: A Comtoyou DHL Team Audi Sport WTCR futamgyőztese, Berthon 2011-ben csatlakozott a HRT-hez, kétnapos Forma-1-es teszteken vett részt a Yas Marina Circuit-en.

Tom Coronel: Két napig tesztelt egy Arrows F1-es autót Barcelonában 1999-ben. Most a ViaPlay Sport holland csatorna F1-es tudósításainak szakértője, amikor éppen nem a WTCR-ben versenyez.

Jordi Gené: Majdnem 30 évvel azelőtt, hogy 2021-ben a WTCR-ben a Zengő Motorsport Pilóta Akadémiához csatlakozott, a Benetton F1-es csapatának tesztpilótája volt.

Esteban Guerrieri: Egyetlen pilóta sem nyert több WTCR-versenyt, mint a Honda Racing ásza, Guerrieri. 2011-ben közel került ahhoz, hogy a Virgin Racing versenyzője legyen, azonban nem tudta biztosítani a megfelelő anyagi hátteret, így a Forma-1-es bemutatkozására nem került sor.

Ma Qing Hua: 2012-ben és 2013-ban tesztelt a HRT-nél, illetve a Caterhamnél, részt vett a 2012-es Olasz Nagydíj pénteki edzésén is. Jelenleg a WTCR-es visszatérésére készül a Cyan Performance Lynk & Co-val.

Andy Priaulx: A brit Priaulx futamgyőztes volt a 2019-es WTCR szezonban a Cyan Performance Lynk & Co-nál. A háromszoros FIA Túraautó-Világbajnok Priaulx 2005-ben a Williams F1-es tesztpilótája volt.

Tiago Monteiro: A LIQUI Moly Team Engstler versenyzője lesz 2022-ben. Ő 2005-ben és 2006-ban versenyzett a Forma-1-ben és dobogós helyezést ért el a 2005-ös Amerikai Nagydíjon.

Hungaroring: A 2022-es WTCR futamoknak otthont adó pályák közül a Hungaroring az egyetlen Forma-1-es helyszín a naptárban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük