Fényben úszó árnyékvilág

Megvolt azoknak az időknek a sajátos varázsa, mikor még havonta megjelenő újságokból, vagy a naponta megjelenő lapok hasábjain tárult elém az autósport árnyékos oldala. Az egymással rivalizáló versenyzők olykor a sajtóban is egymásnak estek, de ezeket az ügyeket még lehetett bátran belügyként kezelni.

A mi kis titkaink. 

Nem találkoztam még olyan autósporttal foglalkozó emberrel, legyen az versenyző, rajongó, fotós, operatőr, újságíró, sportbíró, pályamunkás, aki ne szenvedélyesen szerette volna ezt a sportágat. Ezt csak így lehet és így is érdemes csinálni! Az, hogy vannak ellentétek, viták, kicsit sem meglepő, nem láthatjuk a dolgokat ugyanúgy, így a nézeteltérések elkerülhetetlenek. Egyébként is sajátos “néphagyománnyá” vált hazánkban a megosztottság, maga a csoda lenne, ha ez éppen az autósportot kerülte volna el.

Az internet elterjedése előtt ezeket a vitákat még lehetett belügyként kezelni. Egy viszonylag szűk kör tudott arról, hogy ki, mi miatt is feszült neki a másiknak? A színfalak mögötti feszültségek persze nem használtak az autósportnak és hiszem, hogy a feleknek sem vált javára. Egymást kerülgetni a szervizparkban, vagy a depóban nem lehetett valami kellemes. Emlékszem még azokra az időkre, mikor azt találgattuk a pálya szélén, hogy X tényleg összeveszett-e Y-al? Ma már nem kell találgatni, hiszen a nézeteltérések jelentős része itt zajlik a szemünk előtt.

Árnyoldal reflektorfényben.

Sokat változott a világ a pálya széli találgatások óta: az autósport árnyoldala reflektorfénybe került. A legtöbb csapat képviselteti magát a közösségi médiában, a versenyzők is ezt teszik, rajongói oldalak számolnak be kedvenceink életéről. A nyílt leveken sem lepődik már meg senki, íródnak is szép számmal a szövetségnek, a riválisnak egy-egy nézeteltérés után.

A hazai autósportot szerencsére már nemzetközi szinten is egyre többen képviselik és sorra érnek el sikereket. Így nem csak hazánk sportolói, de országunk autósportja is reflektorfénybe került. A nyilvánosság azonban könnyen válik kétélű fegyverré, ha a nemzetközi sajtó nem csak a sikereinkről, hanem a botrányainkról is elkezd majd beszámolni. A sokak munkájával elért elismerő hangokat – a világ már csak ilyen – gyorsan elfújja egy komolyabb botrány szele. Tudomásul kell venni, hogy “belügyeink” nincsenek, minden gondunkra, nézeteltérésünkre, vitánkra felfigyelnek már. Promóterek, szponzorok, versenyek szervezői informálódnak, mielőtt bármelyik országba is beteszik a lábukat. A megosztottság, a versenyek elmaradása, a nyílt levelekkel egymásnak eső felek és a menetrendszerűen kirobbanó botrányok nem teszik vonzóvá számukra hazánkat.

A legújabb kipattanni készülő botrány Botka Dávid és Herczig Norbert között kezd testet ölteni. Mindkét versenyző a Rally Európa-bajnokságra készül, ott fogják hazánkat képviselni. Erre az ügyre könnyen felfigyelhet a nemzetközi szaksajtó, hiszen az érintettek egy nemzetközi sorozatban indulnak és pikánssá teheti a sztorit, hogy honfitársai egymásnak. Már csak egy jól informált és a hazai autósportunkat is figyelő külhoni szerkesztő kell és meg is lehet szellőztetni a történetet.

Messze nem szerencsés így kimenni egy Európa-bajnokságra, biztos vagyok abban, hogy ez a helyzet egyik félnek sem jó. Csak remélni merem, hogy a helyzet gyorsan rendeződik és ott látom megmérkőzni a versenyzőket, ahol szoktam: a gyorsasági szakaszokon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük