Vigyázzatok, rajtolunk!

A héten a Teszt Rallye-val megkezdődik a várva várt autós szezon. Előkerülnek a verdák a műhelyekből és megindulnak a zarándoklatok a versenyekre, remélhetőleg nézők ezrei kelnek útra újra.

Sokan unják már biztosan a közhelyként hangoztatott mondatot: Az autósport veszélyes! Mindenki saját felelősségére látogatja a versenyeket, ez is eggyel több ok arra, hogy vigyázzunk magunkra, sőt egymásra is. Az évek óta versenyekre járók már betéve tudják a biztonsági szabályokat, azonban sosem tudhatja az ember hogy a mellette álló nézőtársa nem élete első versenyére jött-e ki éppen?

Rally

Sportbírók és biztonságiak sokasága vigyáz ránk, és ők is épp úgy kedvelik az autósportot mint a nézők. Megkapják a feladatukat és mivel a munkájukat végzik, nem vehetik azt félvállról. Ha rászólnak valakire, nem ellene, hanem érte teszik. Rossz szokás, hogy a gyorsaságik kezdete után megkezdődik a sajátos “népvándorlás”, és a pályán jönnek mennek a nézők miközben a verseny már zajlik. Még a két szakasz közötti szünetet sem használják ki néhányan, hanem az első éles autó rajtjára időzítik a pálya menti túrát. Ez a versenyzőknek is zavaró, a rendezőknek meg felér egy rémálommal, próbáljatok meg jó helyet találni a szakasz rajtja előtt, nem kell kísérteni a sorsot. Egy ilyen helykeresés alkalmával elég csak egyszer lenni rossz időben rossz helyen, hiába úszta meg az ember eddig ezerszer. A szakaszok ideje alatt a pálya mellett ülni sem szerencsés, a legtöbb nézőtárs kibírja állva, kövessük az ő példájukat.  A nézők elől elzárt területek nem véletlenül zártak, számos videómegosztón látni olyan felvételeket, mikor ilyen zónákba esnek be versenyzők. Így ha van rendező a közelben, ha nincs, ne álljatok ilyen területekre. A műfaj emberközeli, ezért is szeretjük ennyien, bajba jutott versenyzőkön segíteni pedig egy nemes hagyomány. A nagy igyekezetben azonban vigyázni kell egymásra is, árokban esni kelni és beszerezni egy bokaficamot/törést nem éppen kellemes dolog. A média munkatársait pedig a “legendával” ellentétben nem a mellény védi meg, hanem a józan ész!

Pályaversenyek

A pályaversenyeken számos biztonsági zóna választja el a nézőket a pályától, elég csak a Hungaroringre gondolni. A legtöbb pályán azonban vannak olyan tárgyak, amiknek a bevitele tiltott. Láttam már néhány konfliktust ebből néző és biztonságiak között. Ezek a nézeteltérések könnyen elkerülhetők, ha megnézve a pályák honlapját tájékozódunk a tiltott tárgyak listájáról és ezeket mellőzzük, mikor a versenyre megyünk. Felesleges vitától kíméljük meg magunkat egy pár perces informálódással. Egy komolyabb nemzetközi verseny jelentős tömeget vonz a pályákra, a nagy forgatagban ritkán ugyan, de előfordul néhány rossz mozdulatból megeső ficam vagy végtagtörés, ezeket a pályákon található orvosi csapat szokta ellátni. Az időterveket jó előre kiadják a versenyek rendezői, így ha ezt szem előtt tartjuk, a rohanás elkerülhető, ha időben megtaláljuk a nézőhelyünket. Ha mégis megesik a baj az első utunkba kerülő biztonságihoz fordulva kérjünk segítséget. A nagy tömegben, különösen ha nagy a meleg, rosszullét is előfordulhat, így ha sápadt, szédelgő, furán viselkedő nézőtársat látunk, ne menjünk el mellette közönyösen, kérdezzük meg: tehetünk-e érte valamit?

Drift

A Tököli Drift Aréna is egy nézőbarát, biztonságos hely, akárcsak a bélkő-hegyi pálya, vagy a taszári. A nézők biztonságos távolságból élvezhetik a csatákat, így tapasztalataim szerint ebben a műfajban szokott lenni a legkevesebb probléma. A depó nyitott, nézők és csapatok kavalkádja, így itt sétálva nem árt gyakran a hátunk mögé nézni, hogy ne akadályozzuk a versenyzőket visszatérni szerelőikhez.

Végül minden nézőnek, versenyzőnek, sportbírónak, rendezőnek, biztonságinak, médiában dolgozónak kívánok egy remek és balesetmentes szezont.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük