Hová tűntél gymkhana?

Ken Block profi autós videóival indult útjára az őrület, amint gymkhanának hívnak. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy hazánkban is elkezdődjenek a versenyek, később pedig a bajnokság is.

A versenyek méltán lettek népszerűek és nagyon látogatottak, minden a nézők szeme előtt zajlik a rövid pályákon, így azok nem maradnak le sem semmiről. A pályák változatosságának csak a szervezők fantáziája szab határt, az évek alatt láttam tempós és rettentően technikásra kijelölt pályát is. A versenyzők is szerették, különösen a drift bajnokságokban indulók neveztek és feszültek neki egymásnak a párhuzamos pályákon. Profi és semi-pro mezőnyöket láthatott a nagyérdemű és nagyon szoros csatákban sem volt hiány, több esetben tizedek döntöttek a továbbjutásról.

Örültem az új szakágnak és az új bajnokságnak, ami tovább színesítette az autósport hazai palettáját. Versenyekre is jártam, amikor csak tehettem és az ország másik felében megrendezett versenyek videóit is örömmel néztem végig. Különösen a pálya szélén falat alkotó nézőknek örültem, akik nyitottak voltak az újdonságra és gyorsan ki is alakult a gymkhana hazai rajongótábora.

Ilyen felvezetés után joggal hinné azt az ember, hogy a sorozat virágzik és várhatjuk a 2019-es versenynaptárat. Versenynaptár helyett azonban az elmúlt évekhez hasonlóan az AMTS 2019 – Nemzetközi Automobil és Tuning Show-n lesznek drift és gymkhana napok március 22-24. között.

A gymkhana bajnokság mezőnye egyre fogyatkozott, az utolsó versenyen, amire kilátogattam 16 versenyző indult. A technikai szabályok szigorodása a drift mellett a gymkhanára is hatással voltak, így a semi-pro mezőny lényegében eltűnt a nevezési listákról. A profikra pedig a párhuzamosan zajló bajnokságok raktak komoly anyagi terheket és többségük a drift mellett döntött. A gymkhana tehát a körülmények áldozatává vált, annak ellenére, hogy népszerűsége kétségtelen volt.

Több más bajnokság is került már nehéz helyzetbe az elmúlt években, a többségük szerencsére átvészelte azokat. Sajnos a gymkhana eltűnt a hazai versenyek közül és remélem nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy hiányzik!!!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük