Kell egy szenvedély!

A tél még erőlködik egy kicsit, de hamarosan újra kitavaszodik. Nyílni fognak a virágok, zöldellni kezdenek az erdők, hazarepülnek a gólyák és visszatérnek a versenyautók is a gyorsaságikra, vagy a pályák ideális íveire.

Egy autósport rajongónak aligha van nehezebb évszak a télnél, itthon az autós élet téli álmomba merül. Persze akad néhány rendezvény, ezek közül a Szilveszter Rally a legjelentősebb, de aki versenyre vágyik, annak külföldre kell menni a látványért. A kevés szerencsés már megjárta Monacot vagy Svédországot, esetleg mindkettőt a Rally Világbajnokság kedvéért.

Aki nem szereti az autósportot, az biztosan nem érti és nem is értheti azt, hogyan képesek emberek több ezer kilométert utazni, beállni a fél méteres hóba, hogy száguldó autókat nézzenek. Ahogy azt sem, hogy miért ülnek ki emberek ezrei egy tűzforró napon a Hungaroring tribünjére egy, azaz egy kanyar kedvéért ahelyett, hogy egy strandon lógatnák a lábukat a medencébe.

Jómagam is áztam már el és lettem nyakig sáros egy versenyen, vagy izzó forróságban fotóztam végig két napot a Hungaroringen. Az én környezetemben is vannak néhányan akik nem értik miért csinálom ezt?

Meg lehet nézni a tévében is…” mondogatják.

Egy versenynek azonban hangulata van, amit soha semmiféle tévé adás nem fog visszaadni bármennyit fejlődjön is a közvetítések technikája. Akik otthon a tévé előtt ülnek, nem fogják ezt átélni, ennek megértésére ki kell mozdulni a kényelmes nappaliból. Ismerek többeket, akiket csak egyszer kellett elvinni egy versenyre, és miután véget ért a nap azt kérdezték:

Mikor lesz a következő?

Aztán szép lassan megtanulták szubkultúránk sajátos nyelvét is olyan “szakszavakkal” mint: gyorsasági, etap, murva, ideális ív, rázókő, pole pozíció,paddock, stb…

Hamarosan újra megtelnek a pályák szélei nézőkkel, az évek óta kijáróknak már kedvenc helyei vannak, és kész tervekkel rendelkeznek a szezonra. Hogy idén mennyien döntenek majd úgy, hogy kimozdulva komfort zónájukból eljönnek életük első versenyére azt nem tudom. Remélem minél többen lesznek, és nem  fogják megbánni. Ha sikerül átérezni a verseny hangulatát, ők is könnyen belátják majd, hogy kell egy szenvedély!

 

 

1 thought on “Kell egy szenvedély!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük