São Paulo: a város, amely nem felejt

São Paulo a város, amely nem felejti el hősét: Ayrton Senna a város szülötte, aki itt kezdte meg legendás karrierjét. 1991-ben és 1993-ban pedig győzelmeket aratott az őt éltető hazai közönség előtt Interlagosban.

A város nem felejti el hősét, aki oly sok örömet okozott a brazil népnek. Városszerte emlékeznek meg különböző módokon a háromszoros világbajnok autóversenyzőről.

Az Ayrton Senna tér

A teret 2017. május 1-jén adták át a nagyközönségnek, a tér 15.000 négyzetméteres terület, melynek 80%-a füves borítású. A tér dísze egy 5 méter hosszú bronz szobor, melynek talapzatán Senna egyik híres mondata olvasható:

“Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom.”

A gokartpálya

Ayrton 1973 júliusában, mindössze 13 éves korában nyerte meg első gokartversenyét. A diadalra a régi interlagosi gokartpályán került sor, amelyet azóta a tiszteletére átneveztek Ayrton Senna gokartpályára, és a são paulo-i versenypálya mögött található.

Senna S.

Sikerei színhelyén, az interlagosi versenypályán is emléket állítottak a bajnoknak azzal, hogy a célegyenes utáni első sikánt a pálya átépítése után róla nevezték el.

Eduardo Kobra falfestménye a Paulista sugárúton

A 2015-ös Brazil Nagydíj hetén São Paulo szívében, a Paulista sugárút és a Consoloção utca kereszteződésében mutatták be a Brazilok Legendája falfestményt. A panelt Eduardo Kobra neves művész festette, az Audi do Brasil támogatásával, az Ayrton Senna Intézettel együttműködésben. A falfestmény 41 méter magas és 17,5 méter széles, és csak egyike annak a 12 falfestménynek, amelyet Kobra festett a háromszoros Forma-1-es világbajnok tiszteletére.

Speedland

A Speedland, az ország legnagyobb gokart-komplexuma 2015-ben nyílt meg, és Ayrton Senna tiszteletére egy falfestmény is látható. A versenyzők kiváltsággal vezethetnek Eduardo Kobra festménye előtt. Emellett minden hónapban  Senna karrierjéről mutatnak be felvételeket a helyszín előcsarnokában, Tatuapé szomszédságában.

Jardim São Paulo metróállomás – Ayrton Senna

2011-ben a kék vonal részét képező Jardim São Paulo metróállomást Jardim São Paulo – Ayrton Senna állomásnak nevezték el a háromszoros F1-világbajnok után, aki gyermek- és tinédzser éveit São Paulo északi régiójában töltötte.

Ayrton Senna Transit Complex

Az Ayrton Senna Transit Complex két alagútból áll, amelyek összesen 2999,4 méter hosszúak. Összekötik São Paulo belvárosát annak déli régiójával, az Ibirapuera park alatt haladva. Az építkezés 1995. december 7-én ért véget.

Ayrton Senna – Győzelem!

2020-ban Kobra falfestményt festett Ayrton Senna eredményeinek tiszteletére a pálya közelében, ahol 1991-ben és 1993-ban látványos győzelmeket aratott. A teret az önkormányzati turisztikai titkárság bocsátotta a művész rendelkezésére. A mű közel áll Interlagosi pálya célegyeneséhez, amely 10 méter széles és 27 méter magas. A projektet a Senna Brands és a São Paulo Városháza is támogatta a Városi Turisztikai Titkárságon keresztül.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük