Történelmi utakon

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szeretek autózni, szívem szerint naphosszat barangolnék szűkebb hazám, Baranya útjain. Az egyre növekvő üzemanyagárak miatt azonban többnyire csak akkor autózom, mikor valós céllal indulok útnak. Versenyekre utazva azonban eszembe jutnak azok az idők mikor nézőként, és később már médiásként álltam az út mellett, amit akkor úgy hívtak GYORSASÁGI SZAKASZ!

Ábrándozni autózás közben orvosilag is ellenjavallt, nem vágyom a sürgősségire és a mentőben fekve utazás “élményét” is kihagynám, ha lehet. Azonban nem tudok kibújni a bőrömből és egy-egy útszakaszon járva, néhány elágban vagy kanyarban emlékek egész sora tör elő memóriám zegzugaiból. A Ranga László úton járva eszembe jut a legendás bajnok, gyerekkorom hőse, akiért annak idején a fél falu útra kelt, hogy lássa; még azok is, akik egész évben mást sem néztek, csak focit. Mindenki Lacija nekem akkor Laci bácsi pedig évről évre varázsolt el egyre többeket. Pécsi a srác mondogatták az idősek, a mi földink idevaló!!!

Felejthetetlen trió.

Nem tudok úgy elmenni Orfűre sem, hogy ne jusson eszembe a Mecsek Rallye, aminek mezőnye itt az ország egyik legszebb tájában gyönyörködhetne, ha nem kéne sietniük annyira. Ollé Sasa is beugrik mikor a Teszt Rallye előkészületeinek fotózása után hazafelé tartva a forgalomban hasított el mellettem S 2000-es Ford Fiestájával, és ezzel nem kicsit dobogtatta meg a szívem. Vagy mikor IRC-re autóztam és a végtelennek tűnő kocsisorban haladtam; mindenki a körgyorsra tartott Orfűre, ahol akkora volt a tömeg, hogy parkolóhelyet találni is kihívást jelentett.

Sasa verdája már más, de az emlékem vele kapcsolatban örök.

Vagy Bakonya környéke, ahol ha nem verseny van, akkor teszt, és ha egy versenyen emberközeli egy rally, akkor teszten még inkább az. Autózom a kanyargós úton és eszembe jut, hol volt a rajt és ott térdeltem az út mellett – készítettem a teszt videót.

Teszt Bakonya közelében ahol a rally még emberközelibb.

Végül a kisvaszari elág, amit elsőként keresni kezdek ha megjelenik egy verseny előzetes tervezete. Vajon erre hasítanak-e megint?  Pár nappal az idei Baranya Kupa előtt is autóztam arrafelé és meglátva a helyet eszembe is jutott, hogy hamarosan újabb élményekkel gazdagodom és így is lett.

A kisvaszari elég méltán vált legendás hellyé.

Autózom tehát szűkebb hazám útjain, olyan helyeken, ahol gyorsasági szakaszok sokaságát rendezték már és az emlékek felidézése mellett hasít belém egy újabb gondolat. Olyan helyeken autózom, ahol legendák versenyeztek és valójában történelmi utakon járok, az ő nyomdokaikban – csak sokkal sokkal lassabban, de mint már említettem, nem vágyom a sürgősségire. 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük