“Hé, Pete, eladom én neked a kamionom…” –
interjú Indián Pete-tel

A Lóerők Éjszakájának sztárja Indián Pete volt, aki 12000 lóerős kamionjával elkápráztatta a nagyérdeműt. A show előtt megkerestük Pete-et, aki készséggel állt rendelkezésünkre egy interjú erejéig.

Egy rendkívül szimpatikus embert ismerhettünk meg Indián Pete személyében, aki közvetlen volt és jókedvű. Egy igazán laza kamionos arc, aki az utak egyik legerősebb királyával járja a világot.

Köszöntelek Magyarországon, hogy érzed magad nálunk?

Nagyon jól, az idő is remek, szép a vidék. Szép ország!

Bemutatnád néhány szóban a kamionodat?

Ez egy Kenworth W900, hathengeres, 19 literes, 750 lóerős Caterpillar motorral, hátul pedig 2 repülőgép hajtómű található egy Phantom F4-ből, melyek 8000 fontnyi tolóerőt képesek kifejteni. Lóerőben kifejezve kb. 12.000-ről beszélhetünk, amely egy 4-5 perces show alatt 500-550 liternyi kerozint fogyaszt, negyedmérföldön maximális teljesítményen. Általában repülőtereken használjuk ezt a kamiont gyorsulásokon, 30 másodperc alatt kb. 200 km/h-s sebességet lehet vele elérni.

Melyik országban mutatkoztál be először a show-val és mely országokban jártál eddig vele?

Észtországban debütáltunk, de az évek során Finnországban, Svédországban, Dániában, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Angliában is bemutattuk.

Ez rengeteg ország. Hány évvel ezelőtt kezdted, milyen idős a kamion?

Először egy Peterbilt-ünk volt. Amikor már  5 éve nálunk volt, “begyújtottuk” a környékbeliek szórakoztatására, de nem volt pénzünk még egy kamionra, amellyel elkezdhettük volna a show-t. Aztán megkeresett egy holland fickó: “Hé, Pete, eladom én neked a kamionom, majd kifizeted, ha lesz pénzed, ha 20 év múlva, akkor 20 év múlva.”. És azóta, kb. 15 éve, új kamionunk van.

Hányan dolgoztok a produkcióban és hány emberre volt szükség a kamion átépítéséhez?

A show-t ketten csináljuk a feleségemmel, én a kamionban ülök, ő beindítja a turbinákat, majd segít nekem bepozícionálni a járgányt a pályán.

Az egyik barátommal, aki kb. 100 km-re lakik tőlem Hollandiában, már 15 éve nem találkoztam. Volt neki egy Jetcar-ja, egy Toyota, ami helikopter motorral volt szerelve. Összehoztunk vele egy városi show-t ott helyben, ahol ismernek minket, “helyi turbinák vagyunk”. Így kezdődött hát, a haverom építette a kamiont (én nem is tudtam volna megcsinálni), 2 turbinát szerelve a kb. 10.000 kg-os gépre.

Lenyűgöző történet. Mennyi show-t csináltok évente?

Évente nagyjából 15-20-at. Európa-szerte? Igen, egész Európában, 6 hét múlva Svájcba megyünk, szeptemberben pedig Finnországba vagyunk hivatalosak; most pedig első alkalommal vagyunk Magyarországon.

Melyik volt a legnagyobb rendezvény, ahova meghívtak?

Az egyik legnagyobb Észtországban volt egy repülőtéren. Németországban, Hockenheim-ben egy gyorsulási versenyen szerepeltünk…nagyon jó volt menni a kamionnal a gyorsulási pályán. Svédországban pedig, szintén egy nagyszabású reptéri rendezvényen vettünk részt.

Az utak vándora vagy? Hány kilométert vezetsz egy évben a produkcióval utazva?

Nagyságrendileg 25.000 kilométert évente. Az rengeteg! Igen, ez egy hobby. (nevet)

Nem kockázatmentes, amit csinálsz. Voltál már veszélyes helyzetben egy show során?

Nagyon jól néz ki ez az egész a bemutató alatt, de az emberek nem jöhetnek közel hozzánk…veszélyes, teljesen fel vagyunk tankolva üzemanyaggal, de ez kell ahhoz, hogy igazán gyönyörűvé tegyük ezt az egész produkciót. Gondolom tűzálló ruházatot kell viselned? Igen, nagyon óvatosnak kell lennünk.

Ha bármikor bármilyen probléma adódik a turbinákkal, abban a pillanatban befejezem, nem lesz több produkció. Nagyon, nagyon, nagyon jól néz ki a műsor, de mindent folyamatosan ellenőrizni, ellenőrizni, ellenőrizni kell. Első a biztonság, ugye? Így van, első a biztonság! Ha bármikor bármi rosszul sülne el, akkor részemről vége, ennyi! Szerencsére még nem történt semmilyen incidens, de elég egyetlen probléma és befejeztem! Láttam amerikai videókat, ahogy a versenyzők a dragster-ekben ülve várják a rajtot és tűz üt ki, van, amikor bent égnek. Hát igen, az Amerika, ez meg Európa. A mi esetünkben, ha már a műsor elején minden rendben megy, a végén már nem lehet probléma, senki nem sérülhet meg, hiszen teljesen kiürítjük az üzemanyagtartályokat.

Végül, mit üzensz a magyar autósport rajongók számára?

Egy gyönyörű show-t fogunk nektek bemutatni és reméljük, jövünk még többször Magyarországra. Üdvözöl mindenkit Indian Pete Hollandiából!

https://www.youtube.com/watch?v=aUdd643Cirw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük