Rally csillag születőben

Szinte elkerülhetetlen, hogy a 19 éves Kalle Rovanperä, aki a legfiatalabb a WRC jelenlegi mezőnyében a rally szupersztárjává váljon. Nagyon jó úton halad, hiszen a Rally Világbajnokság legfiatalabb dobogósaként máris bizonyított.

Vannak szerencsés emberek, akik autóversenyzőnek születtek, a szerencsésebbek versenyző dinasztia tagjai! A vér nem válik vízzé, ám a mindenkire jellemző DNS spirál nem elég ahhoz, hogy a tehetség kibontakozhasson. Rengeteg munka kell ahhoz, hogy a képességek kiéleződhessenek, ám néha még ez is kevés, hogy az autósport világában sikeres legyen valaki. Elég csak arra gondolni, ha az ember nincs jóban a szerencsével.

Kalle Rovanperä esetében úgy tűnik, hogy a kirakós minden eleme a helyén van!

Tavaly ő lett a legfiatalabb pilóta, aki a 11 versenyből öt győzelemmel nyerte meg a WRC 2 Pro bajnoki címet, csak egy versenyen esett ki: Korzikán. Egy pilóta számára, aki csak a második évét teljesítette a WRC 2-ben, ez lenyűgöző teljesítmény volt, amit a világbajnokságban szereplő csapatok sem hagyhattak figyelmen kívül. A hír, hogy eredményei tükrében a Toyota WRC csapatához szerződik 2020-ra, már nem is volt olyan meglepő!

A Toyota úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg szerződését Jari Matti Latvalával, így biztosítva helyet Rovanperä számára.

Gyerekként Rovanperät a finn törvények megakadályozták abban, hogy otthon indulhasson, ezért Lettország felé vette az irányt. 12 évesen debütált a rally világában és megszerezte első tapasztalatait murvás útfelületen. Ezt az időszakot később így jellemezte:

“Örülök hogy tiszta versenyek voltak, nagy hibák nélkül és megfelelő tempóban.”

A gyors apa azonban nem jelenti azt, hogy a fia is gyors lesz! A “varázslat” akkor történik, mikor a már tapasztalt, sokat megélt előd átadja az arra nyitott utódnak a rally autó irányításának minden trükkjét. Rovanperä egy rally őrült családban nőtt fel: míg kortársai a játszótéren kergették egymást, ő már murvás utakon teljesítette első kilométereit.

A Skodától nálunk búcsúzott tavaly a Szilveszter Rally-n és mindenkit elvarázsolt, amit az év végi buliversenyen nyújtott. Nem csak a sebességével és nézőszórakoztató autózásával hódított, hanem a sporthoz fűződő alázatával és szerénységével is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük