Versenybeszámoló – Szezonkezdés monszun
idején

Igaz nálunk nincs kimondottan esős évszak, de aki kilátogatott a Teszt Rallye-ra, kapott egy kis ízelítőt, hogy milyen is lehet az? A szezon számunkra itt kezdődik: hazai pályán Orfűn, aztán folytatjuk versenyről versenyre szerte az országban. Így láttunk már néhány esős versenyt az évek alatt, de a természetanya ezúttal alaposan besokallt.

Nem gyakran ébredek hajnalban mosolyogva, de egy átlagos szürke hétköznapon nincs is okom rá. Most azonban egy verseny miatt ébredtem korán, amire a hosszú unalmas télen épp eleget vártam. Reggeli kávém mellé a zenét annak az esőnek a csobogása szolgáltatja, ami hamarosan az ellenségemmé válik majd. “Majd eláll!” – Gondolom ekkor “hurrá, optimista hangulatban”! Alig fél órányi autózás után tesszük le a kocsit Orfűn és fotós barátom kíséretében nekivágok a falu feletti kaptatónak. Az eső nem adja fel, ahogy mi sem és felérünk az első ponthoz, ahol megnézzük az első szakaszt. A rajt hangjai felszűrődnek az elágig, a közeledő autó hangja szinte széttépi a táj csendjét, Kazár Miki küzd az elemekkel aki tesztelni jött egy kicsit az Eger Rallye előtt. A licenszes mezőnyben itt az új csapat is, a Rally Café Racing, soraiban a nagy visszatérővel: Szauer Gergővel. Lukács “Csucsu” Kornélt sem látja minden nap az ember rally versenyen egy VFTS-sel. A licenszes mezőnynek még a duplázás lehetőségét is biztosították a rendezők, így biztosítva több verseny kilométert, hiszen számukra ez a verseny évről évre a felkészülésről szól az ORB nyitányára. A MARB és a Sprint mezőnye azonban már bajnoki pontokért szállt harcba több kategóriában. Az eső egyre csak szakad, az úton a vízátfolyások folyó szélességűre duzzadnak, ilyen körülmények között még a szakaszt jól ismerőknek is fel van adva a lecke. Ahogy fel volt adva a nézőknek is, akik annak ellenére, hogy messze nem volt nézőbarát az idő, sokan kijöttek a versenyre. A fotósok, operatőrök bújtatják fedezékbe gépeiket, jobban féltik őket, mint magukat. Magam is így teszek, ázzak szét inkább, mint a kamerának valami baja essen. Az első szakasz volt, akinek a puhatolózásról szólt és a körülményeket tekintve nincs is mit csodálkozni ezen. Persze akadtak szép számmal, akik alaposan bekezdtek, így tett Szauer Gergő is aki ismerkedését úgy kezdte a Lancer Evo 9-cel, hogy megnyerte a szakaszt, és +8,5 másodpercet adott Lencse Zolinak, aki a Fiesta R5-ösével próbált minél jobb tempót menni, de Kazár Miki is kapott +11,7-et. Ilyen visszatérést sem lát naponta az ember és erre még évek múlva is emlékezni fogok. A MARB mezőnyében Gubinczki Zsoltiék kezdtek a legjobban, míg az RSK mezőnyében Molnár Zoliék bizonyultak a legjobbnak. A Sprint mezőnyében nagyon kis különbségek döntöttek az elejében, így további éles csatákra volt kilátás. A második szakaszt már egy másik kanyarban töltöttük, itt a legszebb jelentet Puskádi Janiék szolgáltatták, amit szerencsére sikerült is felvennem.

Csapatás esőben erőből.

Közzétette: Pintiracing – 2018. március 16.

Az eső a továbbra sem adta fel, de, hogy teljes legyen az “idill”, néha még erős széllökések tették nehezebbé mindenki életét. A nézők azonban nem mozdultak, sőt, egyre többen látogattak ki a gyorsasági mellé. Aztán elkezdődtek a kiesések is, ami a program csúszásához vezetett. Szerencsére személyi sérüléssel járó bukás nem történt. A verseny megszakítások folytatódtak és hosszabb-rövidebb ideig tartottak, álltunk a pálya mellett a szakadó esőben és sztorizgattunk, valamint azért imádkoztunk, hogy csak etap ne legyen. A harmadik szakaszra ismét új kanyart kerestünk, én a rajt utáni első éles kanyarba mentem. A szél gyakran kicsavarta a kezemből az esernyőt, ázott a kamera is, győztem törölgetni a lencsét. Az esőre ekkor már ellenségként kezdtem tekinteni, mert ami sok az sok, és számomra ezen a ponton kezdett betelni a pohár. Persze vettem annyi versenyzőt amennyit csak tudtam és az első kanyarban is sikerült néhány látványos jelenetet lencsevégre kapni.

Kaland monszun idején.

Közzétette: Pintiracing – 2018. március 16.

A felfelé mászó tapadást nem találó elforgó kerekek látványa, mellé az üvöltő motorok hangjával azért kárpótolt az eső okozta bosszúságért. Ha már közel kerültem a rajthoz, felvettem néhány licenszes versenyző indulását, majd átmentünk a pálya másik felére. A terv az volt, hogy itt három szakaszt töltünk, és kanyarváltásokat csinálunk, mint az első három szakaszon. A versenymegszakításokkal viszont komolyan borult az időterv, így az utolsó szakaszt törölték is, miközben megfordították a menetirányt. A nézők egyre kevesebben lettek, alaposan benne jártunk már a délutánban, amikor megtörtént a csoda!!! Az eső feladta és kisütött a Nap is, a pálya pedig nagyon gyorsan száradni kezdett. Foltokban maradt víz az úttesten, így ehhez kellett alkalmazkodni a hazai monszunban állva maradt versenyzőknek. Egy elágban kezdtük és ott is fejeztük be a szezonnyitót, ahol ismét láthattunk néhány szép jelenetet.

A szezon tehát újra itt kezdődött, és a verseny nem csak arról lesz emlékezetes hogy valóságos monszunban került rá sor. Hiszen itt mutatkozott be hazánk legújabb rally csapata és itt tért vissza a sportág vérkeringésébe Szauer Gergő, méghozzá győzelemmel! A déli régió sprintbajnoksága is él és virul, a pesszimisták erre a versenyre alig vártak 20 nevezőt, és még a megrendezésében is kételkedtek. Szerencsére tévedtek: végül összesen 95-en álltak rajthoz, ami bizonyította, hogy a déli régióban a rally nagyon is él!

A nézők nagy száma pedig azt bizonyította, hogy igen komoly igény van a sprint bajnokságra, ha esik, ha fúj!

A verseny végeredménye: https://rallylive.hu/a123-teszt-rallye-2018-marb/vegeredmeny

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük