A lehetőség kapujában

Napokon át jártam a Mecseket 2011-ben, mikor a Rally Európa-bajnokság elődjét, az IRC mezőnyét láttuk vendégül. Az oldal is akkoriban alakult, így az első nemzetközi verseny beszámolójára nem kellett sokat várni. Az IRC ma már szép emlék, évek teltek el azóta és versenyek sokaságát hagytam magam mögött.

Egy indián tanítása

Az öreg indián unokáját tanítja.

Lelkünkben két farkas harcol egymással. Az egyik a fekete farkas: ő a gonoszság, az irigység és a harag. A másik a fehér farkas: ő a jóság, a kedvesség és a segítő szándék.

– És melyik farkas az erősebb? – kérdezi az unoka.

– Az, amelyiket eteted. – feleli az öreg az évek alatt összegyűlt bölcsesség nyugalmával.

Mikor elolvastam a hivatalos hírt – pletykákra nem adok – hogy hazánk állami garanciákkal felvértezve pályáz a Rally Európa-bajnokság záró versenyének megrendezésére 2019-2023 között, a bevezetőben leírt indián tanmese ugrott be. A fehér és a fekete farkas nem csak a lelkünkben harcol egymással, hanem a szürke hétköznapjainkban is. Megosztott nép vagyunk, és ennek a hírnek sem tudott minden autósport rajongó örülni; előtört a mi bőséggel etetett fekete farkasunk, a pesszimizmus!

Megdolgoztunk érte

Ezért az állami támogatásért a hazai autósport megdolgozott! Ebből a munkából mindenki kivette a részét. Azok a nézők, akik nem fordítottak hátat szeretett sportáguknak, annak ellenére sem, hogy bizony vannak gondjai. Azok a versenyzők/csapatok, akik még mindig pályán vannak szakágtól függetlenül és nehézségeik ellenére sem adták fel. Azok a sikerkovácsok, akik nemzetközi sikereket értek el, messze vitték hazánk hírét, versenyeket, bajnokságokat nyertek és tiszteletükre játszották a magyar Himnuszt. Az a szövetség, amely kritikák kereszttüzében is a hazai autósportért dolgozik. Azok a rendezők, akik nem kevés munkával hozzák tető alá a versenyeket, és azoknak az embereknek a sokasága, akik segítik őket ebben: sportbírók, mentősök, műszaki mentők, biztonságiak stb… Végül, de nem utolsósorban a média munkatársai, akik naponta hozzák a híreket a száguldás világából és reflektorfényben tartották az autósport megannyi ágát.

A lehetőség kapujában

A sok munka nem volt hiába, azonban nincsenek kétségeim afelől, hogy fel fogja ütni a fejét a magyaros néphagyomány, a megosztottság. Miután a politikai szerepvállalás nyilvánvaló, így a politikai csatározás elkerülhetetlen lesz. Már látom is lelki szemeim előtt az első témába vágó sajtótájékoztatót.

A széthúzás jelen van az autósportban is, de ezért a versenyért szép lenne félretenni az ellentéteket. A hazai autósport egy nagy lehetőség kapujában áll, és összefogással könnyebb is lesz besétálni rajta. Aki ezért a versenyért nem tud érdemben tenni semmit, legalább ellenszelet ne generáljon.

Nem egy szakág, nem egy régió, nem egy személy nyer a sikeres rendezéssel, hanem maga az ország. Nehéz annál nemesebb feladatot találni, mint egy olyan eseményért dolgozni, amivel hazánkat képviseljük Európában. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük