A Vörös Katlan vonzásában

Kilenc év hosszú idő; ennyi telt el azóta, hogy Nyirádon, a Vörös Katlanban újra Rallycross Európa-bajnoki futamot láthassunk. Akkor fülig érő szájjal és életre szóló élmenyekkel hagytam el a pályát. Ezen emlékeket felidézve keltünk útra fotós barátommal, hogy a vasárnapi napot a Vörös Katlan vonzásában töltsük.

Szokásunk korán érkezni a versenyekre, ezúttal egy okkal több is volt erre, hiszen Dávidnak egy kötelező fotós eligazításon kellett részt vennie.

A nézők egy része is a korai érkezés mellett döntött, így adtak munkát a forgalmat irányító rendezőknek. A pálya csendjét a depóból felüvöltő motorok hangjai törték meg, ami igen kellemes kiegészítés volt a reggeli kávé mellé.

Az RX1 és az RX3 kategóriában is képviseltették magukat hazai versenyzők, így volt kikért izgulni az egyre nagyobb számban érkező nézőseregnek.

A 10 órakor kezdődő bemelegítést már szép számú néző előtt zajlott, kaptunk egy kis ízelítőt a rallycross varázsából. Szujó Zoli a programot megelőzően mindenkivel “be is kapcsoltatta biztonsági övét”, az örök szlogenjét természetesen itt is elsütötte.

A bemelegítést hosszabb szünet követte, a büfék ontották a finomságaikat, akik győzték állni a nézők rohamát. Hosszú sorok álltak szinte mindenütt, nem meglepő módon a pálya megtelt nézőkkel.

Az utolsó kvalifikációnak már tétje is volt, ennek megfelelően feszültek egymásnak a versenyzők, és ugyan a két kategória nevezőszáma nem döntött rekordokat, komoly csatákban ezúttal sem volt hiány.

A depóban zajló eseményekről ugyan lemaradtam, Dávid azonban tudta követni az ott zajló életet, és az autogramosztást is.

Az új szabályok első próbája is volt ez a verseny, így azok, akiknek az eddigi három kvalifikáció nem sikerült túl acélosra, kaptak még egy lehetőséget a javításra a Progression futamban, melyet követően kialakult az elődöntőkbe jutottak névsora.

A hazai versenyzők élvezhették a hazai pálya minden előnyét, fantasztikus nézősereg előtt autózhattak, akik minden jól sikerült futam után tapssal jutalmazták őket. Egy-egy látványos jelenet után sem maradtak el a nézői reakciók, a tömeg együtt élt a versennyel.

Az elődöntők és a döntők fantasztikus futamokat hoztak, a versenyzők a maximumot hozták ki magukból, test-test elleni csaták, komoly taktikázások a joker kör lefutásának ideális időzítésével.

Ezúttal is elégedetten hagytuk el a Vörös Katlant, a pálya sajátos vonzereje mit sem vesztett erejéből. Végignézve a távozó tömegen nem kell nagy bátorság annak megjósolásához, hogy ez a tömeg jövőre is visszatér, hogy Európa rallycross elitjét újra láthassa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük